İhracatının ithalatını aştığı sektör
İhracatının ithalatını aştığı sektör

 

Değerli Sektör Paydaşları,

 

6 Haziran 2014 tarihinde İstanbul’da kurulan AİMSAD, halen genç bir dernek olmasına rağmen geçtiğimiz altı yıllık süreçte birçok faaliyete ve başarıya imza attığımızı düşünüyorum. Kamu ilişkileri, yurtiçi ve yurtdışı temsil faaliyetleri ile fuar katılımlarımız tüm hızıyla devam etmektedir.

Diğer taraftan, 2015 itibariyle 2 ayda bir yayımlanan ve her sayısı 4.000 adet basılıp dağıtılan AİMSAD Dergisi projesi hayata geçirilmiş; ayrıca REED TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen İstanbul WOODTECH Ağaç İşleme Makineleri Fuarı ile TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen Anadolu Fuarları’nın ana destekçisi konumuna gelinmiştir.

İhracatımız sevindirici şekilde artmaya devam ediyor. 2016 yılında 70 milyon dolar, 2017 yılında 84 milyon dolar, 2018 yılı sonunda ise yüzde 22 artış göstererek 102.5 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2019 yılında ise %4 azalarak 98 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2019 yılında ihracat yaptığımız ilk 10 ülke; Cezayir, Irak, Rusya, Bulgaristan, Romanya, Polonya, İspanya, Azerbaycan, Özbekistan ve Birleşik Krallık idi. Cezayir son yıllarda en çok ihracat yaptığımız vazgeçilmez ülkelerden biri haline geldi. İthalat yapan ülkeler olarak öne çıkan Rusya ve Birleşik Krallık’ın, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasına girmesi sevindirici. Rakamlar henüz istenen seviyeye gelmemiş olsa da, imalatçılarımızın ‘bu pazarlarda artık biz de varız’ demesi bile yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Sektörün ithalat ayağına baktığımızda da 2013 yılında 138 milyon dolar olan dış alımın, son 5 yılda neredeyse yüzde 50 azaldığını görüyoruz. Bunun nedenini ise artık ithalatçı firmaların üretime yönelmesinden, birçok yabancı ürünün yerli ürünlerle iç piyasada hem fiyat hem de kalite açısından rekabet edemiyor olmasından, devletin yerlileştirme politikaları ve mevcut ekonomik durumdan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Sektörümüzün 2018 yılı sonunda 61,5 milyon dolar olan ithalatı, 2019 yılında yüzde 21 azalarak 48 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında en çok ithalat yapılan ülkeler arasında başı Almanya, Çin ve İtalya çekti.

Tüm veriler ışığında Türkiye ağaç işleme makineleri sektörü olarak, genel makine sektörünün içinde küçük bir payımız bulunmasına rağmen, ‘ihracatının ithalatını aştığı sektör’ olarak en tepede yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Bu amaca istinaden, AİMSAD olarak üzerimize düşeni yapıyor, gerek ülkemizi gerekse sektörümüzü ve üyelerimizi tanıtmak adına yurt dışı fuarlarına katılım sağlıyor ve pavilyon şeklinde organizasyonlar gerçekleştiriyoruz.

Yerli ve yabancı bütün denk derneklerimiz ve sektör paydaşlarımızla işbirliklerine de her zaman hazır ve açık olduğumuzu bildirir, saygılarımı sunarım.

 

Esenlikler Dilerim.

Arif Onur KAÇAK

AİMSAD Genel Sekreteri