Geleneksellikten modernizme: Ağaç İşleme Makinesi Fuarı
Geleneksellikten modernizme: Ağaç İşleme Makinesi Fuarı

REED TÜYAP Fuarcılık ortaklığının yanı sıra Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ile imzalanan anlaşma, bu yıl fuarların gücüne güç katacak. 14 salonda 30’ün üzerinde ülkeden 900’e yakın firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla hazırlanan bu yılki fuarlara, 100’e yakın ülkeden 65 binin üzerinde ziyaretçinin iştiraki bekleniyor.  Gelecekle ilgili en büyük hedef ise fuarlarımızın uluslararası kimliğini geliştirmek olacak.

Toplam 1,5 milyarlık nüfusu barındıran, değişen yaşam şartları, gelişen ekonomileri ile önemli bir pazar olan Kafkasya, Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz havzasının ortasında yer alan Türkiye, lojistik olarak üretici ve tüketici kitlelere ulaşacak en merkezi noktada bulunuyor. Türkiye’nin avantajlı coğrafi konumunun yanı sıra komşu ülkelerle yapılan dış ticaret ve vizesiz seyahat gibi önemli anlaşmalar sonucunda TÜYAP fuarları bu coğrafyanın uluslararası ticaret merkezi haline geldi. Mobilya yan sanayi ve ahşap endüstrisinin Avrasya bölgesindeki buluşma noktası olan Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob fuar- larımız, sektörün dış pazarda tanınmasında etkin bir rol oynuyor. Fuarlar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen sektörün öncü firmalarının ve marka yaratmak isteyen küçük-orta ölçekli firmaların uluslararası pazarlara açılma fırsatı buldukları, en son ürün ve yeniliklerini bir arada sergiledikleri, farklı ülkelerden gelen nitelikli ziyaretçilerle buluştukları, doğru alıcılar ile ikili iş görüşmeleri yaptıkları ticari ortamı sağlıyor.

TÜYAP Fuarcılık, 28 Haziran 1979 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Ana faaliyet konusu yurt içinde ve yurt dışında fuar düzenlemek olan kuruluş, ilk fuarlarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde hazırladı. Hızla çoğalan projeler ve sanayi fuarlarına yöneliş, geniş fuar alanı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Büyüme sürecinde 30 Mart 1987’de Tepebaşı’nda bulunan TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı faaliyete geçirildi.

TÜYAP Fuarcılık Grubu, bugüne kadar 1442 yurt içi ve 37 ülkede 162 yurt dışı olmak üzere düzenlediği toplam 1604 fuarla, 114 ülkeden 270 bin 225 katılımcı kuruluşa hizmet sunarak, 177 ülkeden 45 milyon 83 bin 580 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Avrasya coğrafyasındaki güçlü ofis ve temsilcilik ağı ve 35 yıllık tecrübesiyle, orman ürünleri ve mobilya endüstrisi alanlarında düzenlediği fuarlar da sektörün bu bölgedeki en önemli buluşma adresi haline geldi.

Fuarlar sektörün gücünün bir göstergesi oldu

Ağaç İşleme Makinesi fuarının bugün ulaştığı nokta, sektörümüzün gücünün de bir göstergesi. Yerli markalarımız yurt dışı pazarlarda rekabet edecek kaliteye ulaştı. Fuarların 100’ün üzerinde ülkeden ziyaretçi çekmesi, ürünlerimize gösterilen ilginin dünya çapında olduğunun kanıtı oldu.

TÜYAP Fuarcılık bu gelişime 28 yıldır katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyor.  28 yıldır istikrarlı bir biçimde büyüyen Ağaç İşleme Makinesi ve 18 yıldır mobilya yan sanayimizin uluslararası pazarlara açılan kapısı olan İntermob fuarları, yarattıkları sektörel güç birliği ile bölgemizde vazgeçilmez bir ticaret merkezi olarak öne çıkıyor. Türkiye ve Avrasya’nın bu alanda en büyük uluslararası fuarları olma başarısına ulaşmış fuarlarımız, sektör temsilcilerimizin, ilgili sivil toplum ve medya kuruluşlarının desteğiyle endüstrimizin yurt dışı pazarlarda etkinliğini artırmasına ve ticaret hacmini geliştirmesine hizmet etmeye devam edecek.

1988’deki ilk fuara 100 firma katılmıştı

Ağaç İşleme Makinesi Fuarı ilk olarak 1988 yılında Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı’nda 1400 metrekarede 100’e yakın katılımcı firmayı ve yaklaşık 5000 ziyaretçiyi ağırladı. Katılımcı ve ziyaretçilerimizin fuar deneyimlerini geliştirmek, fuara ayırdıkları zaman ve kaynaklardan en fazla verimi almalarını sağlamak için, ziyaretçi ve katılımcı segmentasyon- larından kalitesine, yerleşimden ziyaretçi sirkülasyonuna, fuarda gerçekleşen ticaretten oluşan potansiyellere çok sayıda parametreyi detaylı bir biçimde değerlendirip, müşteri memnuniyetini yükseltmek için uzun yıllar boyunca itinalı ve özverili çalışmalar gerçekleştirildi. Sektöre yeni pazarlar sunmak için pazarlama ağını genişleten Ağaç İşleme Makinesi Fuarı; sektör ile ilgili STK’lar, kamu kuruluşları, ilgili medya ve eğitim kurumlarından oluşan tüm sektörel ağı kapsayacak şekilde hazırlanan fuar tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle 90’lı yıllarda da stant alanı, katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısını artırarak Türk orman ve ağaç sektörüne hizmet etmeye devam etti.

90’lı yılların ortasına kadar TÜYAP Tepebaşı’nda büyük başarıyla devam eden Ağaç İşleme Makinesi Fuarı 1996 yılı itibarıyla ülkemizin sektöründe en büyük özel girişimi olan TÜYAP’ın Beylikdüzü’nde modern standartlarda inşa edilen 2 salondan oluşan yeni fuar alanında düzenlenmeye başlandı. 1990 yılında Tepebaşı İstanbul Sergi Sarayı’nda 1630 metrekarede 100 katılımcısıyla düzenlen Ağaç İşleme Makinesi Fuarı; 90’lı yılların sonuna gelindiğinde Beylikdüzü’nde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 1999 yılında 2 salonda 7000 metrekarede düzen- lenmiş ve 12 bin 55 yerli-yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

1997’den beri iki fuar eş zamanlı düzenleniyor

Değişen dünya düzeni içinde gerileyen batı pazarlarına karşı Avrasya coğrafyasında, Türk orman ve ahşap sektörünün yanında mobilya aksesuar ve yan sanayi sektörlerinde ortaya çıkan yeni pazarlardan daha fazla pay alabilmesine katkı sağlamak amacıyla 1997 yılında birbirini tamamlayan Ağaç İşleme Makinesi Fuarı ile eş zamanlı olarak İntermob Fuarı da düzenlenmeye başlandı.

Tasarım ve estetiğin öne çıkmaya başladığı 2000’li yıllara gelindiğinde Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob fuarları yeni eklenen salonlarla eşzamanlı olarak 25 bin metrekare alanda 500’ün üstünde katılımcısıyla 30 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya başladı. TÜYAP’ın yurt içi ve yurtdışında ofisler açarak katılımcı firmalara markalaşma ve yurtdışına açılma yolunda önemli katkı sağlandı. Tüm bu gelişmeler ışığında TÜYAP 2010 yılında yaptığı yeni yatırımlar ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne üç yeni salon daha ekleyerek 98 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesine ulaştı. 12 ayrı salondan oluşan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu tek ve en büyük fuar merkezi özelliğinde bulunuyor. TÜYAP İstanbul’daki gelişim ve büyümesine paralel olarak, Anadolu’ya birçok yatırım da yaptı. Haziran 2002 tarihinde Bursa, Mayıs 2003 tarihinde Konya, Haziran 2006 tarihinde Adana ve son olarak da Ağustos 2008 tarihinde Diyarbakır fuar alanını hizmete sundu.

27 yıldır aralıksız düzenlenerek geleneksel hale gelen Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob fuarları 2014 yılında 120 bin metrekarede 861 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla düzenlenirken, 102 farklı ülkeden 60 bin 64 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak gücünü ispatladı.

2015 yılına gelindiğinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi birbirine doğrudan bağlı salonları, uluslararası standartlarda teknik altyapısı, çok amaçlı kullanılabilen toplantı salonları ve Türkiye’de bir ilk olan fuar oteli TÜYAP Palas ile ülkemizin en büyük ve modern fuar alanı haline geldi. Toplam 14 salon 120 bin metrekare kapalı alana sahip olmasıyla dünyada da büyük fuar merkezleri kategorisinde yer alıyor. Bu teknik altyapı, TÜYAP’ın üstün hizmet anlayışı ve alanlarında uzman kadrosuyla birleştiğinde, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ni yerli-yabancı katılımcı ve ziyaretçilerin bir numaralı tercihi yapıyor.

Hedef fuarlarımızın uluslararası kimliğini geliştirmek

Ülkemiz fuarcılık sektöründe rekabet giderek artıyor. Organizatör firma sayısındaki artış ve yabancı organizatörlerin Türkiye pazarına olan ilgileri bu durumun bir kanıtı. Artan rekabetin sektörümüze ve tüm katılımcılara olumlu ektileri olacağına inanıyoruz. Organizatörler öne çıkmak için verdikleri hizmetin kalitesini arttıracak, katılımcılar daha bilinçli ve seçici olacaklar ve sonunda fuarların yarattığı değer yükselecektir.

TÜYAP’ın fuarcılık sektöründe dünya lideri REED Exhibitions ile 2012 yılında başlattığı ortaklık ikinci evresine girdi ve bilindiği gibi 2015 yılından itibaren Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob fuarları da REED TÜYAP Fuarcılık bünyesine dahil oldular. Bu birleşmenin fuara katacağı olumlu etkilere ek olarak, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ile imzalanan anlaşmayla fuarın gücüne güç katıldı.

Bu birliktelikler, fuarlarımızın uluslararası katılımcı ve ziyaretçi yönünü daha da pekiştirecek.  Geçtiğimiz yıl 27 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen fuarlar, bu yıl da 13t salonda 30’ün üzerinde ülkeden 900’e yakın firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla hazırlandı. Yurtdışında da tanıtım faaliyetlerini güçlendirerek sürdüren fuarlara, 100’e yakın ülkeden 65 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Hedefimiz gelecekte de fuarlarımızın uluslararası kimliğini geliştirmek olacak.

10-14 Ekim tarihlerinde yapılacak Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob 2015 yılı fuarlarında buluşmak dileğiyle.

fairtable1

fairtable3