AİMSAD, TÜİK tarafından yayımlanan dış ticaret verilerine göre derlenen Ağaç İşleme Makineleri (AİM) Sektör Raporu’nu yayımladı. Yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre; üretimde yüzde 2,61, ihracatta yüzde 7,25 oranında düşüş yaşanırken, ithalat yüzde 28,92, yurt içi satışlar ise yüzde 7,80 oranında arttı.
AİMSAD tarafından yayımlanan Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’na göre; 2023 yılı ilk dört ayında 118 milyon dolar seviyesinde üretim, 47.2 milyon dolarlık ihracat, 30.2 milyon dolarlık ithalat ve 101 milyon dolarlık yurt içi satışı gerçekleştirildi. Buna göre 2022 yılının aynı dönemine göre, üretim ve ihracatta küçük bir düşüş yaşanırken, yurt içi satışlar ve ithalatta ise artış olduğu gözlemlendi. Rapora konu olan dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 156 olurken, dış ticaret dengesi 17 milyon dolara geriledi.
2023 yılının ilk dört ayında toplam 47 milyon 242 bin dolarlık ağaç işleme makine ihracatı gerçekleştiren sektörün en çok ihracat yaptığı 10 ülke incelendiğinde ilk sıranın sahibi değişmedi ve yine Rusya oldu. Sektör, ilk dört ayda Rusya’ya toplam 4.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İkinci sırada görmeye alışkın olduğumuz Irak ise rapora konu olan dönemde en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında yer almadı. İkinci sırada yaklaşık 2 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Suudi Arabistan yer aldı. Suudi Arabistan’ı 1.8 milyon dolar ile İtalya, 1.7 milyon dolar ile İspanya, yine 1.7 milyon dolar ile Bulgaristan, 1.6 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve Romanya, 1.5 milyon dolar ile Kazakistan, 1.4 milyon dolar ile Polonya ve Cezayir takip etti. Türk ağaç işleme makine sektörünün en önemli hedef pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya yılın ilk dört ayında ihracat yapılan 10 ülke arasında yer almadı.
En çok diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatı yapıldı
İhracatı yapılan ürün grupları incelendiğinde ise yılın ilk dört ayında 14 milyon dolar ile en çok diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatı yapıldığı görüldü. İkinci sırada 10.8 milyon dolar ile testere makineleri, üçüncü sırada ise 6.4 milyon dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri yer aldı. Sırasıyla en çok ihracat yapılan diğer makine grupları ise şöyle oldu; çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler, bükme veya birleştirme makineleri, işleme merkezleri, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri, delik açma veya zıvanalama makineleri.
En çok makine ithalatı yapılan ülke değişmedi
Rapora göre; en çok ithalat yapılan ülke 10.3 milyon dolar ile Çin oldu. İkinci sırada ise 8.3 milyon dolar ise İtalya yer aldı. İtalya’yı ise sırasıyla şu ülkeler takip etti; 7.4 milyon dolar ile Almanya, 927 bin dolar ile Tayvan, 897 bin dolar ile Avusturya, 500 bin dolar ile Belçika, 451 bin dolar ile Romanya, 342 bin dolar ile Güney Kore, 273 bin dolar ile Finlandiya, 250 bin dolar ile Birleşik Krallık. Yılın ilk dört ayında Türkiye, yurt dışından 6.5 milyon dolar ile en fazla planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ithalatı gerçekleştirdi.