Türkiye’de makine imalat sektörünü 27 yıldır bir araya getiren Makina İmalatçıları Birliği tarafından düzenlenen Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikaların Yol Haritası Zirvesi, ERP, MES ve FESTO’nun desteğiyle İstanbul The Green Park Pendik Oteli’nde yapıldı. Makine sektöründe Endüstri 4.0 ile yaşanacak değişimlerin tartışıldığı zirvede teknoloji kullanımı, verimlilik ve geleceğin üretim teknolojileri de masaya yatırıldı. Zirveye AİMSAD’ı temsilen Genel Sekreter Arif Onur Kaçak ile İdari İşler Sorumlusu Ezgi Kurt ve İdari İşler Uzmanı Yavuz Tıkız katıldı.
Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan konuşmasına bilgi çağından akıl çağına geçtiğimizi söyleyip, bu çağa yani Endüstri 4.0’a geçiş için işletmelerin ne kadar hazır olduğunu sorarak başladı. Bu çağın yaratacağı fırsatları, gelişen ekonomilerden biri olan Türkiye’nin değerlendirmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Özkayan, “Buharlı makinelerden, seri imalata geçiş, bilgisayarların ortaya çıkması ile otomasyon, bilişim iletişim teknolojileri, bulut teknolojisi, nesnelerin interneti, veri analitiği üzerinden yapay zeka ve otonom çalışan fabrikalar… Bütün bu gelişmelerin sonucunda insan zekası ve yapay zekanın bütünleştirildiği fabrikalar ile rekabet yapmanın zorluklarını hissetmeye başladık. Sadece AR-GE odaklı inovasyon, teknolojik ürün üretimi, verimliliğin ve karlılığın artışı, buna rağmen maliyetlerin sürekli düşürülmesine odaklanan işletmelerin yaşayabileceği bir döneme girdik” dedi.
Maltepe Üniversitesi Akademisyenlerinden Dr. Halefşan Sümen ise yaptığı konuşmada Endüstri 4.0’ın tanımı ve tarihçesini anlattı. Sümen, inovasyonun “ticari değeri olan yenilik” anlamına geldiğini söyleyerek, faydası maliyetin üzerine çıkan uygulamalar geliştirmemiz gerektiğinin altını çizdi. Sümen “Siz teknolojiyi yönetemezseniz teknoloji sizi yönetir. Biz de Endüstri 4.0’ı yönetmeyi başarmalıyız” dedi.
Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikaların Yol Haritası Zirvesi’nde konuşma yapan ERP ve MES Komiteleri Direktörü Göker Sarp, Endüstri 4.0 ile birlikte üretimde değişen rollere değindi. Sarp, “Sosyal medya kullanımı her geçen gün artıyor, mobil kullanım da artıyor. Ancak bugün daha değişik konular konuşmaya başladık. Artık işin içine yapay zeka girdi. Günümüzde firmalar, müşteriler ve tedarikçilerimiz ile entegrasyon konuşuluyor. E-mailler, Word dokümanları ve Excel tabloları ile şirketlerimizi yönetmeye çalışıyoruz. Bu biçimde kurumsallaşmamız mümkün değil’ dedi.
Zirvenin bir diğer konuşmacısı olan, Festo Teknik Müdürü Fikret Akyüz, Endüstri 4.0 ile siber sistemlerle üretim yapan, sanal dünyayla gerçek dünyayı birleştiren ve farklı ürün çeşidine adapte olabilen daha ekonomik bir üretim modelinin planlandığını söyledi. Akyüz, “Endüstri 4.0 ile ağa bağlanmış bir üretimden söz ediyoruz. Verimlilik artışı ve rekabet gücü hedefleniyor. Veri çok önemli, geleceğin petrolü veri olacak. Ancak verilerin incelenmesi, analiz edilmesi ve kullanılması lazım. Endüstri 4.0 ile daha karmaşık durumlarda karar alabilen insan gücüne ihtiyacımız var. Çalışanların Endüstri 4.0’a uygun olarak eğitilmesi önemli” dedi.
Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikaların Yol Haritası Zirvesi, Milenyum Danışmanlık Üretim Sistemleri Danışmanı Kenan Berkdemir’in moderatörlüğünde, Armolis Genel Müdürü Mustafa Karadeniz, İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu ve Trinoks Genel Müdürü Cüneyt Gargin’in katıldığı “Endüstri 4.0’a Hazır Mıyız?” paneli ile sona erdi.