Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD), 37’si üye firma olmak üzere toplamda 53 Türk üretici ile alanında dünyanın en büyük fuarı olan Ligna 2023’e katılım sağladı. 160 ülkeden katılımcıların yer aldığı fuarda Türk makineleri yoğun ilgi gördü.
45 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan ve ekonomik hacmi 500 milyon dolara ulaşan ağaç işleme makineleri sektörü, alanında dünyanın en büyük fuarı olan Ligna 2023 Fuarı’na 37 üye firması ile katılım sağladı. Toplam 53 Türk firmasının 6 bin 500 metrekare ile katılım sağladığı fuara Türk makinecileri damgasını vurdu. Türkiye fuara en çok katılım sağlayan dördüncü ülke oldu. Beş gün boyunca yoğun katılımın olduğu fuarda AİMSAD üyesi firmalara yoğun ilgi gösterildi.
Almanya’nın Hannover kentinde 15-19 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleşen dünyanın önde gelen ahşap ve ağaç işleme fuarı LIGNA 2023, sayısız yenilik ve ilham dolu beş günle birçok iş bağlantısı oluşturma fırsatı sundu. 50 farklı ülkeden 1.300 katılımcı şirketin bir araya gelmesiyle; ahşap endüstrisi, mobilya yapımı endüstrisi, ahşap işleme ticareti ve birincil sektör için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme mega trendlerinin odak noktası olduğu fuara ev sahibi Almanya'nın yanı sıra dünyanın dört bir yanından büyük ilgi gösterildi. 160 farklı ülkeden gelen 80 bin ziyaretçi, akıllı makineler ve kaynak tasarrufu sağlayan üretim süreçleri hakkında bilgi edinme fırsatı yakaladı.
LIGNA 2023’te maliyetleri ve üretimi daha verimli hale getiren akıllı ve bağlantılı makineler, sistemler ve süreçler topluluk arasında özellikle rağbet gördü. Bunun yanı sıra kalifiye eleman sıkıntısının yarattığı etkiyi hafifletmek için otomasyon ve süreç optimizasyonu çözümlerine yönelik güçlü bir talep olduğu gözlemlendi. Fuarın öne çıkan temalarından biri de yenilenebilir bir kaynak olarak ahşabın önemi ve genel karbonsuzlaştırma sürecindeki rolü oldu. Bunun ışığında, giderek önem kazanan ahşap yapının makine mühendisliği için yeni pazar fırsatları yaratması gündeme geldi.
Fuarda ayrıca ziyaretçilere konferanslar, canlı sunumlar, özel sergiler ve ödül törenlerini içeren geniş kapsamlı bir program sundu. Salon 12'deki LIGNA.Stage'de yaklaşık 90 konuşmacı pazardaki en son gelişmeleri ve trendleri aktardı. Kalifiye eleman açığı ve işe alım sorunları da kalifiye elemanlar ile gelecekteki potansiyel işverenler arasında ağ kurulmasını teşvik eden belirli bir alanda ele alındı.
“LIGNA konumunu daha da güçlendirdi”
Fuar ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Deutsche Messe Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jochen Köckler, "LIGNA 2023 hem katılımcı şirketlerimizin hem de ziyaretçilerimizin beklentilerini yüksek oranda aşarak fuarda sunulan makine, ekipman çözümlerinin; sürdürülebilir ve dijitalleştirilmiş bir ahşap, mobilya ve inşaat endüstrisinin önünü açtığını gösterdi. Ziyaretçilerin yüzde 60'ının yurt dışından gelmesi oldukça dikkat çekici. LIGNA, dünyanın önde gelen ahşap işleme fuarı olarak konumunu daha da güçlendirdi. Ziyaretçilerimiz sergi salonlarımızda sektördeki dönüşümü canlı olarak deneyimleme imkanına sahip oldular. Fuarda ahşap işleme makineleri ve ekipmanları, alet ve iş süreçleri, endüstriyel robotlar ve hatta vasıflı zanaat ve ormancılık uzmanlarını desteklemek için dış iskeletler dahil değer zincirinin tüm yelpazesi sergilendi. Sergilenmekte olan makineler sadece ahşap işlemekle sınırlı olmamakla birlikte cam, plastik ve kompozit malzemeler için de kullanıma uygun olarak yer aldı. LIGNA katılımcılarının ürün portföylerini genişleterek müşterilerine geniş bir seçenek yelpazesi sunmaları gayet akla yatkın" dedi.
“Türk ağaç işleme makineleri LIGNA’ya damga vurdu”
AİMSAD olarak, dört yıl aradan sonra yeniden organize edilen LIGNA Fuarına 37 üye firmaları ile katılım sağlamış olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden AİMSAD Yönetim Kuru Başkanı İsmet Toktaş; “Sektörümüzün devler ligi olarak adlandırılan fuara tam anlamıyla Türk ağaç işleme makinelerinin damga vurduğunu söyleyebiliriz. Avrupalı rakipleriyle başarılı bir şekilde rekabet eden sektörümüzün piyasaya sunduğu makineler fuar boyunca büyük bir ilgi gördü. Tüm üye firmalarımızın stantları fuar boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Dünya, Türk makine sektörünün geldiği noktayı yerinde gördü. LIGNA 2023’te hedef olarak bir ülkeyi ya da bölgeyi belirlemedik. Bu fuarda tüm kıtaları hedef aldık. Firmalarımız fuarda yeni pazarlara açılarak rekabette öne çıkma fırsatı buldu. Biz de AİMSAD olarak fuar alanın farklı noktalarında yaptığımız reklam çalışmaları ile katılımcı firmalarımızın tanıtımına destek sağladık. Önümüzdeki yıllarda hem katılımcı sayımızın hem de pazardaki payımızın daha da artacağına eminiz. Birlikte çalışıp, birlikte büyüyeceğiz. Bildiğiniz üzere sektör olarak bu yıl ihracatta 200 milyon dolar hedef koyduk. LIGNA Fuarı da bu hedefimize ulaşmamızda büyük bir itici güç olacak” dedi. Bu yıl 36’ncısı düzenlenecek olan WoodTech Fuarı ile ilgili de bilgi veren Toktaş; “Bu yıl WoodTech Fuarı, daha önce eş zamanlı organize edilen Intermob Fuarı’ndan bağımsız olarak düzenlenecek. 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan fuarı geçen sene 12 bini yurt dışından gelen ziyaretçiler olmak üzere toplam 60 bin kişi ziyaret etmişti. Tam 36 yıldır Avrasya’daki en büyük ihtisas fuarı olma başarısını sürdüren bir organizasyondan bahsediyoruz. Bu yıl özellikle yabancı ziyaretçi sayımızda ciddi bir artış bekliyoruz. 19 Ekim’de dünyayı İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.
“Türk ağaç işleme makine sektörü, LIGNA Fuarı’na ne kadar iyi hazırlandığını kanıtladı”
LIGNA 2023 Fuarı ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Tüm sektörün bildiği üzere LIGNA Fuarı, ağaç işleme makine sektörünün devler ligi olarak adlandırılan bir organizasyon. Dört yıl aradan sonra tüm sektör paydaşlarıyla bu fuarda bir araya gelmek bizler için büyük bir mutluluk. Tam anlamıyla çok başarılı bir fuar geçirdiğimizi söyleyebilirim. Türk ağaç işleme makine sektörü, LIGNA 2023 Fuarı’na ne kadar iyi hazırlandığını gerek katılımcı sayısıyla gerekse sektöre sunduğu makine ve hizmetleriyle kanıtlamış oldu. Toplamda 53 Türk firmasının yer aldığı fuarda, 37 AİMSAD üyesi katılımcıydı. Türk firmaları toplam 6 bin 500 metrekare ile fuara katılım sağladı. Bunun 5 bin 700 metrekaresi AİMSAD üyelerine aitti. Metrekare bazında baktığımızda AİMSAD üyeleri bu alanın yüzde 85’ini kapladı. Üye firmalarımızla yaptığımız görüşmelerde, tüm firmalarımızın fuara katılım sağlamaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu öğrendik. Üye firmalarımız hem yeni bayilik sözleşmeleri yaptılar hem de Avrupalı rakipleriyle ne kadar iyi bir rekabet içine girdiklerini bu önemli organizasyonda bir kez daha gösterdiler. Tüm stantlarımız fuar boyunca ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Nitekim dernek standımız da hiç boş kalmadı. Beş gün boyunca gerek firmalarımızla gerek Türkiye piyasasıyla gerekse de WoodTech Fuarı ile ilgili önemli görüşmeler yaptık” diye konuştu.
“Türk makinecilerinin bu pazarda olduğu konusunda herkes hem fikir”
Korcan Aloğlu-KRC CNC
KRC CNC olarak, Ligna 2023 Fuarı’nda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Fuarın bizlere sağlamış olduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. İçinde bulunmuş olduğumuz pazar, bize heyecan veriyor. Makinelerimizi bütün dünyaya tanıtmış olmanın mutluluk ve heyecan içindeyiz. Fuar boyunca dünyanın her yerinden, gerçekten ilgili, neye ihtiyacı olduğunu bilen, teknolojiyi yakından takip eden ziyaretçilerle bir araya geldik. Bu kişilere ürünlerimizi tanıtıyoruz, yeni bağlantılar kuruyoruz. Bu bizim için oldukça önemli bir adım. Biz yeni yeni dünyaya açılan bir firma olduğumuz için birçok kişiyle ilk defa bir araya geliyor ve tanışıyoruz. Bizim Türk firması olduğumuzu öğrendiklerinde ilgileri daha da artıyor. Artık Türk makinelerinin kalitesinin herkes farkında. Türk makinecilerinin bu pazarda olduğu konusunda herkes hem fikir. Bu da bizim için gurur verici bir durum. Amacımız, sektör olarak ülkemizin başarısını daha da artırmak.
“Türk ağaç işleme makine sektörü dünya piyasasındaki gücünü her geçen gün daha da artırıyor”
Özlem Kırımlı Durular-MKT Makina
Öncelikle burada olmaktan dolayı çok memnunuz. Pandemi nedeniyle fuar uzun zamandır organize edilemediği için yoğun bir ilgili ile karşı karşıyayız. Gelen ziyaretçilerin çok büyük bir bölümü, ilgili kişilerden oluşuyor. Firmamız oldukça ilgi görüyor. Bu ilgilinin tüm Türk katılımcılar için geçerli olduğunu yaptığımız görüşmelerden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Dünyanın her bir yanından, farklı coğrafyalardan gelen ziyaretçilerimiz oldu. Özellikle Güney Amerika’dan çok fazla müşteri var. Bununla beraber Kuzey Amerika’dan ve Avrupa’dan ziyaretçilerimiz oldu. Bu pazarlar da özellikle bizim aktif olmak istediğimiz hedef pazarlarımız. Ziyaretçilerimiz bizi ilk planda Avrupalı sanıyorlar, sonrasın da makineleri inceleyip çok beğeniyorlar. Türk olduğumuzu öğrenince ayrı bir ilgi gösteriyorlar. Bizi çok onore eden tepkiler alıyoruz. Türk ağaç işleme makine sektörü dünya piyasasındaki gücünü her geçen gün daha da artırıyor. Yaklaşık 35 yıldır, bu piyasanın içinde biri olarak, Türk makinelerinin, Avrupalı üreticilerin makinelerinden aşağı kalır bir yanı yok. Biz biraz daha dinamik, pazarın taleplerini çok daha çabuk makinelerimize entegre edebiliyoruz. Çok iyi mühendislerimiz var, dolayısıyla önümüzdeki yıllarda gücümüzü daha da iyi gösteriyor olacağız.
“Artık global sektör Türk makinecilerini ve makinelerini yakından tanıyorlar”
Orhan Demirtaş – Dynawrap
Sektör olarak, birçok noktada ağaç işleme makine sektörüne yön veren Ligna Fuarı’nı çok özlemiştik. Çünkü dünyanın birçok ülkesindeki müşterilerle, farklı ürünleri buluşturan bir fuar. Burası tamamen yeni teknoloji, yeni ürünler ve bu ürünlerle ilgili çözüm önerilerinin buluştuğu bir merkez. Biz daha şimdiden 2025 yılında düzenlenecek fuara neler getirebileceğimizi düşünmeye başladık. Yoğun bir ziyaretçi kitlesiyle karşı karşıyayız bu fuarda. Genellikle, Amerika ve Kanada tarafından çok fazla ziyaretçimiz oldu. O pazarların büyük makine ihtiyaçları vardı, onların ihtiyaçlarına hitap etmeye çalıştık. Daha önce bir araya gelmediğimiz, farklı coğrafyalardan ziyaretçilerle bir araya gelince, bizim de heyecanımız daha da artıyor. Ziyaretçiler, fuar alanında birçok Türk firması ile karşılaşıyorlar. Bizim Türk makineleri sektörde uzun yıllardır, Almanlarla, İtalyanlarla rekabet ettiği için ürettikleri makinelerin seviyeleri oldukça yukarıda. Ziyaretçiler standımıza geldiklerinde bu nedenlerden dolayı bizleri ilk başta Avrupalı sanıyorlar. Ancak Türk makineleri olduğunu söylediğimizde, artık insanlar eskisi gibi yadırgamıyorlar. Çünkü artık global sektör Türk makinecilerini ve makinelerini yakından tanıyorlar. Birçok stantta Türk makineleri ile karşılaşıyorlar. Sektörün öncü firmalarının bu ve benzeri fuarlarda yıllarca zaman, para ve emek harcamalarının karşılığını artık almaya başladık. Önümüzdeki dönemde bunun daha da artacağına inanıyoruz.
“Avrupa ile hem fiyat hem de kalite olarak kolaylıkla rekabet edebiliyoruz”
Can Akkuş – Fen-İş Makina
Bizim için her şeyin çok iyi gittiği bir fuar geçiriyoruz. Dört sene önce görüştüğümüz bayilerimiz tekrar ziyaretimize geliyor, bunun yanı sıra yeni bayi görüşmeleri yapıyoruz. Elbette dört yıl sonra Ligna Fuarı’nın yeniden düzenleniyor olması çok önemli çünkü geçen bu süreç içerisinde birçok şey değişti. Bu değişiklikleri takip etmek için dünyanın dört bir yanından insanlar bu fuarı ziyaret ediyorlar. Özellikle Avrupalı çok fazla ziyaretçimiz oldu. Bunun dışında Güney Amerika’dan çok fazla kişiyle bir araya geldik. Kendilerine makinelerimizi tanıttık ve yeni iş birlikleri için neler yapabileceğimizi görüştük. Burada bir kez daha gördük ki; Türk makineleri Avrupalı rakipleriyle çok başarılı bir şekilde rekabet edebiliyor. Gerçekten sektör olarak çok kaliteli makineler üretiyoruz. Avrupa ile hem fiyat hem de kalite olarak kolaylıkla rekabet edebiliyoruz. Bu nedenle artık müşterilerimiz de şaşırmamaya başladılar çünkü Türk makineleri artık eskisi gibi alelade makineler değiller.
“Türk makine imalatçıları olarak sektörde önemli bir yer edindik”
Abdurrahim Aktaş – Saf Teknik
Fuar hakikaten çok güzel ve verimli geçiyor. Ligna, bizim sektörümüz için en büyük buluşma noktası. Biz de burada hem eski hem de yeni bayilerimiz ve iş ortaklarımızla bir araya gelme şansı yakaladık. Avrupa’nın her yerinden, Güney Afrika’ya, Peru’ya kadar farklı coğrafyalardan ziyaretçilerimiz oldu. Bu fuarda Türk ağaç işleme makinecileri olarak global sektördeki yerimizi ne kadar güçlendirdiğimizi gördük. Fuar alanında yer alan Türk firmalarından, kiraladıkları metrekarelerden, sergiledikleri ürünlerden ne kadar iyi işlere imza attığını anlayabilirsiniz. Ziyaretçilerimiz de, fuarda çok fazla Türk markası olduğunu bizlere söylüyor. Çoğunluğu bir Türk markasıyla çalışıyor ya da çalışmak için görüşmelerini sürdürüyor. Bun gerçekten gurur verici bir tablo. Türk makine imalatçıları olarak, kesinlikle sektörde önemli bir yer edindiğimizi düşünüyoruz.
“Türk makineci algısının yukarıya doğru ivme kazandığını çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz”
Burak Akıskalı – Nesto Makine
Ligna Fuarı’na ilk defa katılıyor olmamıza rağmen, fuar Nesto Makine için gerçekten çok başarılı bir şekilde geçti. Yeni iş imkanları, yeni sektör temsilcileri ile bir araya gelme fırsatı bulduk. Ayrıca yeni bağlantılar ve sıcak satışlar da yapma imkanı bulduk. Şimdiden 2025 yılında düzenlenecek fuar için heyecanlanmaya ve neler yapabileceğimizi konuşmaya başladık. Ziyaretçi profiline baktığımızda, dünyanın birçok ülkesinden, bizim ulaşmaya çalıştığımız kişilerin geldiğini gördük. Avrupa ve Güney Amerika başta olmak üzere farklı farklı ziyaretçiler mevcuttu. Bu sene fuarda Türk firmalarının sayısının fazla olması ilgi ve alakayı da beraberinde getirdi. Her Türk firmasının ürettiği ürünlerin yüksek kaliteye sahip olması nedeniyle ziyaretçilerden çok güzel geri dönüşler aldık. Makinelerimizdeki kalitenin ve tasarımın çok iyi olduğunu yönünde birçok farklı ziyaretçiden yorumlar aldık. Türk makineci algısının yukarıya doğru ivme kazandığını çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz.
“Her geçen sene Türk makinelerine olan talep daha da artıyor”
Umut Dinç – Dinçmak
Dinçmak olarak Ligna Fuarı’na sekizinci kez katılıyoruz. Fuar her zamanki gibi yoğun ilgi ve yüksek taleple geçti. Yeni projelerimize olan ilgi bizi çok memnun etti. Güney Amerika’dan, Afrika kıtasının belli bölümlerinden, Avrupa’dan çok fazla ziyaretçi ile görüştük. Yeni bayilik sözleşmelerine ve projeler imza attık. Ligna, bu sene de sektörün en büyük fuarı olduğunu kanıtladı. Ligna Fuarı’na daha önce katılan firmaların da bildiği gibi, bu fuar aslında son kullanıcıya çok hitap eden bir fuar değil, elbette son kullanıcılar ile de görüştük, satışlar da gerçekleştirdik. Ama bizim için daha çok bayilik anlaşmaları sağladığımız bir fuar oldu. Olmadığımız pazarlardaki ilişkilerimizi güçlendirmeye çalıştık yeni iş birlikleri yapma konusunda önemli kararlar aldık. Fuar boyunca, ziyaretçilerin Türk makinelerine, Türk firmalarına büyük ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. Sektörün bize olan güvenleri arttı. Dinçmak olarak 65’ten fazla ülkede makinelerimiz çalışıyor. İnsanlara bu verileri sunduğunuzda, hem onların güvenini kazanıyoruz hem de bu sayede yeni pazarlara giriyoruz. Bu pazarlardaki gücümüzü artırmaya çalışıyoruz. Her geçen sene Türk makinelerine olan talep daha da artıyor. Bu konuda AİMSAD’ın da çok büyük katkıları olduğunu görüyoruz. Ayrıca Turkish Woodworking Machinery portalının da bize güç kattığına inanıyoruz.
“Ziyaretçiler Türk makinecilerinin sektöre yeni ne sunduğunu görmek istiyor”
Hasan Cengiz – Orimak
Dört yıl aradan sonra yeniden organize edilen Ligna Fuarı bizim adımıza çok başarılı ve keyifli bir fuar oldu. Burada olmaktan, ürün ve hizmetlerimizi dünyaya tanıtmaktan dolayı çok mutluyuz. Ligna Fuarı, bir araya gelemediğiniz kişileri, markaları ve pazarları ayağınıza getiren bir fuar bu nedenle de tüm sektör için çok önemli. Fuarda dünyanın neredeyse her yerinden ziyaretçi vardı. Özellikle Güney Amerika ve Avrupa’dan büyük ilgi gördüğümüzü söyleyebiliriz. Türk makinecileri piyasaya sunduğu ürünlerle, sektör tarafından çok iyi tanınmaya ve takdir edilmeye başladı. Sektördeki gücümüzü her geçen gün daha da artırıyor. Ziyaretçilerin çoğu Türk markalarını çok iyi biliyor ve Türk makinecilerinin sektöre yeni ne sunduğunu yerinde görmek istiyor. Bu elbette bizleri de çok heyecanlandırıyor. Fuar boyunca çok önemli görüşmeler yaptık, yeni bayiliklerle ilgili kararlar verdik ve 2025 yılında düzenlenecek olan fuar için firma olarak şimdiden start verdik.
“Sektörün Türk makinelerine olan ilgisinin her geçen gün arttığını bir kez daha görmüş olduk”
Onur Özbek – Baromak
Baromak ailesi olarak Ligna 2023 Fuarı’nda olmaktan dolayı çok memnunuz. Gerçekten fuarın ilk gününden itibaren sabahtan akşama kadar, güzel, etkili ve yoğun bir ilgi var. Bizim bulunduğumuz hol bir uzmanlık holü yani sadece finishing makinelerinin yer aldığı bir hol, ihtisas holü. Bunun için gerçekten buraya bizim ürün grubumuz olan zımparalama ve boyama ile alakalı misafirlerimiz geliyor ve gelen herkesle de hakikaten teknik şeyler konuşuyoruz ve iş bir şekilde ticarete dönüyor. Hem nihai kullanıcılar geliyor hem de bunun dışında bayilik için gelen firmalar oluyor. İlk günden beri çalışmadığımız bazı ülkelerle dört ya da beş bayilik anlaşması yaptık burada. Onun haricinde de nihai kullanıcılara güzel satışlar yaptık. Fuar boyunca dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerimiz oldu. Yaptığımız görüşmelerde, sektörün Türk makinelerine olan ilgisinin her geçen gün arttığını bir kez daha görmüş olduk.
“Türk makinecileri pratik zekalı, yaratıcı ve yenilikleri yakından takip ediyor”
Altuğ Vargel – Kocayusuf Makine
Makinelerimize büyük bir ilgi var ancak bunların satışa dönüşüp dönüşmediğini fuardan sonra göreceğiz. Neredeyse dünyanın her yerinden ziyaretçi geldiğini söyleyebiliriz. Avustralya’dan, Brezilya’dan, Kuzey ve Güney Amerika’dan ve özellikle Avrupa’dan çok ziyaretçi var. İnsanlar, bu fuarı özlemişler, bunu çok net görebiliyoruz. Türk makinelerine karşı büyük bir ilgi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Makinenin Türkiye’de üretildiğini öğrendiklerinde şaşırıyorlar çünkü genellikle Avrupalı olduğumuzu düşünüyorlar. Türkiye, tanıtımlar konusunda biraz geri kalmıştı ancak son yıllarda yapılan ihracat atağıyla beraber kendilerini göstermeye başladılar. Eskiden fuarlarda kıyıda-köşede küçük metrajlarla yer alırken, şimdi hollerin can alıcı noktalarında büyük metrajlarla katılım sağlıyoruz. Bu da haliyle insanların ilgisini çekiyor. Türk makinecileri pratik zekalı ve yaratıcı, yenilikleri yakından takip ediyor. Bunları da her sene makinelerin üzerine koyup, uygulayarak insanların ilgisini çekebiliyorlar.