Ağaç ve orman endüstrisi makine ve ekipman fuarı alanında iki yılda bir düzenlenen ve sektörün önemli fuarlarından biri olan Ligna Fuarı’nın 23’üncüsü, 27-31 Mayıs 2019 tarihlerinde Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleşti. Türkiye’nin makinecilerinin de katılım sağladığı fuarda, birçok alanda ‘TurkishMachinery’ markası ile reklam çalışmaları da dikkat çekti.
Bu yıl 50 farklı ülkeden bin 500’den fazla katılımcıyı ağırlayan LİGNA Fuarı’na yoğun ilgi göstererek büyük bir katılım sağlayan Türk ağaç işleme makinesi sektörü, LIGNA tarihinde en büyük katılımını gerçekleştirdi. Toplamda 40 Türk firmanın katılımcı olarak bulunduğu fuarda, 16’sı AİMSAD üyesi olmak üzere Türk firmalar, toplamda 3 bin metrekareden fazla yer aldı. AİMSAD üyelerinin toplam alanı ise 2 bin metrekareyi geçti.
Fuarı değerlendiren AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, fuarın ahşap işleme makineleri üreticileri, otomasyon ve entegre sistemler üzerine, özellikle de dijitalleşmeye açılan bir kapı olarak modüler teknolojiler üzerine yoğunlaştığını söyledi. 2018 yılı sonunda sektörde kırılan ihracat rekoru sonrasında, 2019 yılı LİGNA Fuarı’na 40 firmanın katılmasına değinen Kaçak, sektörün rotasının tamamen ihracata çevrildiğini vurguladı. Sektörün ihracatını artırmak üzere LİGNA’nın potansiyel bir fuar olduğunu dile getiren Arif Onur Kaçak, LİGNA’yı diğer fuarlardan ayıran en büyük özelliklerden birinin ise son kullanıcının yanı sıra, bayilerle de irtibat kurmayı sağlaması olduğunu ifade etti.
Gerek AİMSAD üyeleri, gerekse de katılımcı firmalar ile gerçekleştirdiği görüşmeleri aktaran Kaçak, “LIGNA başarılı ve verimli geçti, hatta 2021 fuarı için firmalarımız, yerlerini büyütmek için şimdiden talepte bulundu. Öte yandan, bu fuarda önceki yıllarda tespit ettiğimiz Türk ürünlerine karşı oluşan algının yerine, markalaşmış, artık dünyada tanınmaya başlayan ve yabancı rakiplerinin yanı sıra, tercih edilebilen ürünler olduğuna dair bir yaklaşım gördük. Stantları ziyaret eden kişilerin çoğunluğunun Avrupa ülkelerinden olması da bu tezimizi doğrular niteliktedir. Bu noktada yine önceki senelere göre bu fuarda firmalarımızın markalaşmaya, görünürlüğe ve kaliteye önem verdiğini görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Çok büyük potansiyeli olan Türk firmaların kısa zaman içerisinde uluslararası arenada adlarından daha da söz ettireceğini düşünüyorum. Markalaşma ve uluslararası arena diye bahsederken Türkiye’nin Makinecileri/TurkishMachinery markamızla bizleri son iki LİGNA Fuarı’nda yalnız bırakmayan Makine İhracatçıları Birliği çalışmalarına da değinmek isterim. Öncelikle çok şık ve eksiksiz bir şekilde tasarlanan stand ile katılım sağlamaları, bunun yanı sıra fuar alanının tüm giriş kapılarında ve holler arasında çalışan shuttle araçlarındaki reklam çalışmaları ile tarifi yerindeyse, Türk Makinecileri burada, dedirttiler. Makine sektöründeki STK’ların bu tür çalışmalarla destekleyerek temsil gücünü üst seviyeye çıkarıyor olmaları da ilgili sektörler açısından büyük fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.
Fuar sırasında AİMSAD’a büyük ilgi gösterildi. Özellikle, yurtdışı fuarlarında bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu başarılı çalışmaları nedeniyle adından söz ettiren AİMSAD’ı, birçok fuar organizatörü firma yetkilileri ziyaret etti. Ayrıca, fuar süresince AİMSAD’ın üyesi olduğu EUMABOIS’un toplantılarına da katılım sağlanarak sektör temsil edildi. 27 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısına katılan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, EUMABOIS projelerinin tamamında Türk firmalarının da yer almasının istendiğini vurguladı.
EUMABOIS’in dernekler için ayırdığı alanda AİMSAD standından WOODTECH Fuarı’nın tanıtımı da gerçekleştirildi. REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert, Proje Grup Başkanı Ediz Tok ve Pazarlama Müdürü Harun Kurt fuar süresince hem AİMSAD standında, hem de fuar içindeki ziyaretleriyle WOODTECH’i anlattılar.
LİGNA – Ağaç işleme Teknolojileri, Makine, Kesici Takım ve Ekipman Fuarı, sektörün Türkiye’den katılan aktörleri için verimli geçti. Görüşlerine başvurduğumuz fuara katılan ağaç işleme sanayicileri, fiyat ve kalite bakımından Avrupa için Türkiye’den gelen makinelerin daha cazip olduğunu düşünüyor.
50 farklı ülkeden yaklaşık bin 500 katılımcının bulunduğu fuara ilişkin fuarla ilgili AİMSAD Dergisi’ne konuşan AES Elektronik Makine Sanayi Satış ve Pazarlama Müdürü Mert Can Özbayın, Ligna’nın kendileri için yurt dışındaki en önemli fuar olduğunu söyleyerek, “ Bu sene de beklediğimiz gibi geçti. Farklı ülkelerle irtibat kurduk. Olumlu geçti. Çok daha ciddi müşteriler geldi. Avrupa’dan bizim makinelerimize ilgi var; ama sadece fiyat odaklı söylemek doğru olmaz. Çin gibi uygun fiyatlar yok bizde, ancak Avrupa kalitesinde uygun fiyat algısı var. Avrupalı rakiplerden aynı ürün gamında daha uygun fiyatta makinelere sahibiz” dedi.
Canmaksan Mühendislik, Makine ve Elektrik’in CEO’su Ozan Can da fuarın olumlu geçtiğini belirtti. Fuarın beklentilerini karşıladığını ifade eden Can, hedef kitleye ulaştıklarını ve ziyaretçilerin bekledikleri ülkelerden geldiğini kaydetti. Görüşme ve ziyaretleri olacağını aktaran Ozan Can, yoğun telefon görüşmeleri olduğunu aktardı.
Fen-İş Makina Genel Müdürü Tuncay Akkuş ise fuarın güzel geçtiğini, ziyaretçi açısından da memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Farklı ülke ve kıtalardan ziyaretçiler vardı. Görüşmelere de devam ediyoruz. Biz ilk defa yurt dışı fuarına katıldık. Müşterinin kalitesi ve olaya olan alakası üst düzeydeydi. Fiyatlarımıza baktığımızda, bizim 3-4 kat ucuz olduğumuzu gördük. Bir müşteri, makinemizi inceleyip fiyat teklifi istedi. Yurt dışındaki benzer makineden 4 kat daha ucuz, bizim gönye kesme makinesi. Fiyatımıza şaşıranlar oldu. Bu kadar fiyat farkı olduğunu bilmiyordum. Fuarın mal satma değil, ürün tanıtma yeri olduğunu net olarak gördük.”
Daha önce de yurt dışı fuarlarına katıldıklarını fakat Ligna ile ilgili ilk tecrübeleri olduğunu söyleyen Hizmet Him Makine Genel Müdürü Erhan Çiftçi de kendileri için sonucun iyi olduğunu aktardı.
Daha önce Ligna’ya katılmadıkları için eski yıllarla kıyaslama yapamayacağını belirten Çiftçi, geçmiş yıllardaki ziyaretlerine göre bu yıl Ligna’da eskisi kadar ziyaretçi olmadığını ifade etti. Yerli fuarlara göre daha iyi ziyaretçi olduğunu aktaran Erhan Çiftçi, “Karşılıklı teknik bilgi paylaşımı oldu, bu açıdan verimliydi. Geçmiş yıllara göre ziyaretçi profili azdı ve bizden Çinliler gibi ekonomik fiyatlar beklediklerini gördüm. AİMSAD da bunu sesli tartışmalı. Yakın coğrafyanın Çin’i olmak için ne yapacağımızı konuşmalıyız. Türkiye’deki ekonomik krizin dünyaya yayılacağına emin oldum. Sadece bizim daha önce yaşadığımız fikri bende kuvvetlendi” şekline konuştu.
Fuarı AİMSAD için değerlendiren bir diğer fuar katılımcısı Mızrak Ahşap İşleme Üretim ve Ar-Ge Müdürü Ömer Mızrak, fuarın güzel, verimli ve geri dönüşleri olan bir etkinlik olduğunu dile getirdi. Müşteri portföyünün Avrupa ülkelerinden olduğunu bildiren Mızrak, “80-90 görüşmemiz oldu, net olarak masaya oturup konuştuk hepsiyle. Bireysel olarak makine ve bölgesel bayilik isteyenler ayrıca kendi markası altında üretim yapmayı talep edenler vardı. Numune makineler gönderdik. Önceki senelerden daha verimli geçti. Bilinçli müşteri vardı. 5-6 yıldır katılıyoruz, meyvelerini toplamaya başladık” açıklamasında bulundu.
Ünver Makine, Makine Mühendisi Barış Ünver de fuardan memnun kaldığını, ancak Avrupa, Ortadoğu Afrika ülkeleri dışında gelen ziyaretçilerin sayı olarak yetersiz olduğunu söyledi. Ligna’nın sektörün Avrupa’daki en büyük fuarı olduğunu ve eski müşterileriyle buluştuklarını ifade eden Ünver, yeni bayilikler edinme imkânına sahip olduklarını belirtti.
Ligna’nın standart bir fuar olduğunu ve önceki yıllara kıyasla çok fazla bir değişiklik olmadığını söyleyen Turanlar Makine Yurt Dışı Satış Müdürü Sercan Turan ise şunları söyledi: “Güzel geçti. Bayilerimizin katılımı esas hedeflediğimizdi. Bayilerimizle görüştük. Bazı yeni görüşmelerimiz de oldu. Ziyaretçi profili geçen senekiler gibiydi. Avrupalı üreticilere karşı fiyat avantajımız var. Bu zaten her sene aynı, bu konuda daha önceki yıllarda da yaşanan aynı şeyler. Bu avantajla bir adım önde başlıyoruz.”
ABM Makine Satış ve Pazarlama Asistanı Orhun Şaşal da fuarı değerlendirerek, “Bizim için pozitif bir fuar oldu. Yurt dışından bayi ve mevcut, yeni müşterilerimiz geldi. Kalabalık ve yoğun bir fuar geçirdik. Tatmin ediciydi. Herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Yeni müşteriler edindik. Dünyanın farklı ülkelerinden, Güney Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ziyaretçiler geldi. Türk makinelerine ilgi vardı. Bizim rakip bir Alman firmamız var. O firmayla çalışan bir alıcı geldi. Biz artık onlarla çalışmak istemiyoruz, çok maliyetli oluyorlar, sizden fiyat alıp incelemek istiyoruz dediler” diye konuştu.
2007’den bu yana 7. kez Ligna’ya katılan Dinçmak Makine Genel Müdürü Mevlut Dinç, artık tecrübeli Ligna katılımcısı durumunda olduklarını söyledi. Ligna’nın bir standardı olduğunu kaydeden Dinç, “Kriz, gerilim, istikrasızlık demeden bu standardı koruyor. Dünyanın en büyük, en bilinen mobilya üreticisinden, yatırım kararı vermeye çalışan ziyaretçisine, İtalyan ve Alman makine üreticisi gruplarından, Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne gelişmekte olan makine üreticilerinin büyük bir yelpazenin buluştuğu dünya vitrini. Türk Makinesi adına başarılı bir yıl olduğunun düşünüyorum. Dostlar biriktirdik. Bu dostlar artık bize, şu Türk makinesi iyi midir, diye sormuyor. Bizi tanıştırabilir misin, diye soruyor. Bu demek oluyor ki artık kendimizi ispat etmemize gerek yok. Bu evreyi geçmişiz. Önümüzdeki 2 yılın Türk katılımcılar için verimli geçeceğini düşünüyorum. Biz ise firma özelinde dostlar ile buluşmaktan mutluyuz. Makinemizi alıp kullananların övgülerinden gururluyuz. Yeni geliştirdiğimiz makinelerin ziyaretçilerden gördüğü ilgiden umutluyuz. Yeni dostlar bulmaktan sevinçliyiz” şeklinde konuştu.
Ligna’nın büyük bir kuruluş olduğunu ve tanıtımlarında yer almanın bile önemli olduğunu söyleyen Isımek Makine Dış Ticaret Müdürü Hikmet Yurdakul, “İnsanlar tanıyor, dünyada tanınırlığımız artıyor. Tabii teklif verdiğimiz firmalar devam ediyor. Tabii bu bir süreç. O yüzden bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte çok daha iyi şeyler yapacağız. Bazı firmalar yıllardır bu fuara geliyor. İhracat o kadar kolay değil, süreç istiyor. Sırf bir firmaya 8 teklif verdik mesela. 1 sene sonra da dönebilir” değerlendirmesinde bulundu.
UV Teknoloji Kimya Makineleri-Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Münevver Çiloğlu da fuarın profesyonelce hazırlanmış olduğunu ve gerçekten ciddi alıcıların ziyaret ettiğini söyleyerek, bu yılki fuarın daha sakin geçtiğini aktardı. “Ne mutlu bize ki bize gelen ziyaretçilerimiz memnundu” diyen Çiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan organizasyondan ve eşit davranmalarından da memnunuz. Türk makinelerine ilginin ve güvenin artığını görüyoruz. Avrupalı rakiplerimizle rekabet ediyoruz.”
Vermak Makine Yönetim Kurulu Başkan Hasan İnan, ahşap üzerinde ilk katılımları olduğunu ve kendileri için faydalı bir fuar olduğunu belirtti. Beklentilerinin üzerinde dönüşlerle karşılaştıklarını ifade eden İnan, “2011’den beri fuara ziyaretçi olarak gidiyordum. Ziyaretçi sayısı açısından en düşük fuardı. Ziyaretçilerimiz alıcı ve ciddiydi.
Ahşap sektörü olarak Avrupa’ya büyük hat verdik. Daha önce verdiğimiz ülkeler başkaydı. Laminasyon hattı sattık İrlanda’ya. Olumlu tepkiler aldık, sonrasında da ürün, bayi ve fiyatla ilgili olumlu şeyler duyduk. İngiltere’den bir müşteri geldi. Makinelerimizin çok kaliteli ve verimli olduğunu söyledi. Bu da onur verici bir durum. Türkiye’de son yıllarda marka ve kalite noktasında makinede çok iyi firmalar var” dedi.
Leitz Kesici Takımlar Satış ve Pazarlama Müdürü Cem Muzaffer Gül, fuarın bir öncekine göre kaliteli müşteri açısından yüzde 30-40 daha az verimli olduğunu söyledi. “Gelen müşterilerin hiç yatırım düşüncesi olmaması, gelecek adına bizi umutsuz etti” diyen Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu benim 12. Ligna Fuarı’na katılışım. Bu fuarda yenilik de yoktu hiçbir alanda. Sektör olarak bir durgunluğa gidiliyor. Fuar gezdiğim kadarıyla daha küçüktü. Talepte de ciddi bir azalma var. Sadece Türkiye olarak değil, Rusya ve Balkanlardan gelen ziyaretçi kitlesinde de azalma vardı. Türkiye’de Interzoom ile arka arkaya olmasa bu kadar katılım da olmazdı, sanıyorum.”
Fuara uzun yıllardır katılan ve verimli olduğunu düşünen Sonar Elektronik Genel Müdürü Cem Tekin, müşteri adaylarıyla görüşmeler yaptıklarını ve alım yapmaya sıcak bakan müşteriler olduğunu kaydetti. Tekliflerini gönderdiklerini ve fuara satış için değil, ürün tanıtımı için gittiklerini belirten Tekin, “İstediğimizi aldık. Profesyonel ziyaretçiler vardı. Memnunduk. Ligna, uzun yıllardır yapılan bir fuar, sektöründe en iyisi. Türkiye ayağının biraz pasif kaldığını düşündük. Bizim biraz yerimiz kötüydü. Yerimizi değiştirtemedik. Bunun dışında çok güzeldi” sözleriyle fuarı değerlendirdi.
Fuara İtalyan markası olarak katılan Biesse Türkiye’nin Operasyon Direktörü Yelda Akıncı, fuarın kendileri için çok güzel geçtiğini söyledi. 6 bin metrekarelik çok büyük bir standa sahip olduklarını anlatan Akıncı, full otomasyon ve sisteme yönelik bağlantılı otomasyon sistemlerinin fuarda yer aldığını ifade etti. Fuarda 40 milyon Euro’luk bir satış gerçekleştirdiklerini de belirten Yelda Akıncı, fuara çok sayıda müşterilerinin geldiğini dile getirerek, “Genelde daha ileriye yönelik yatırım planları var. Güzel görüşmeler oldu, ama kısa sürede yatırım gerçekleşmeyecek, 2020’nin ilk çeyreğine kadar uzanabilir. Organizasyon ve ziyaretçi profili de iyiydi, memnunduk” açıklamasında bulundu.