Kümelenme Konferansı, Ankara’da T.C. Ekonomi Bakanlığı, Hikmet Esen Konferans Salonu’nda 19 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı çok sayıda kurum ve kuruluş yetkilisinin katılım sağladığı konferansa, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği’ni (AİMSAD) temsilen AİMSAD Genel Sekreteri Gamze Taşpolat Altınyay iştirak etti.
Kümelenme Konferansı’nın açılışında konuşan T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, kümelenme faaliyetlerinin paydaşlarına ve ilgililerine tam ulaştırılması halinde olumlu sonuçlarının alınabileceğini belirterek, bu konuda 10 yıldan fazla süredir çalışmaların devam ettiğini anlattı. Elitaş, “Ama 10 yıldan fazla bir zamandır kümelenme faaliyeti varken çok düşük bir rakamla karşı karşıyayız. T.C. Ekonomi Bakanlığı aktivitelerini, tanıtım faaliyetlerini daha ileri bir seviyeye getirmek için gayret gösterecek” değerlendirmesinde bulundu.
Elitaş, kümelenme çalışmalarının tanıtımı için TOBB, TİM, MÜSİAD ve TÜSİAD gibi kuruluşlarla bir araya gelerek işbirliğine gideceklerini bildirdi. Türkiye’nin ekonomisi büyürken cari açığın ve dış ticaret açığının düşmesinin önemine işaret eden Elitaş, 2023 ihracat hedefleri için Bakanlığının ihracatçılarla omuz omuza çalıştığını, bir taraftan da ihracatı bilmeyen firmalara destek verdiklerini söyledi. Bakanlığının sunduğu imkanlardan bireysel de toplu da faydalanılabileceğine işaret eden Elitaş, kümelenme faaliyetlerine bunların arasında en yüksek desteğin verildiğini bildirdi.
Başarının birlik ve beraberlik içinde olması halinde engellenemeyeceğine dikkati çeken Mustafa Elitaş, küme içinde bulunan firmaların, üstünlüklerini ortaya koyarak daha farklı, netice getirecek bir gücü oluşturacağını ifade etti. Kümelenmede en temel amaçlardan birinin, kalkınma alanında yol kat etmiş illerle diğer öncelikli iller arasındaki kümelenme felsefesini esas alan sektörel ve sektörler arası işbirliği kurulması olduğunu belirten Bakan Elitaş, bu doğrultuda KOBİ’lerin uluslararası platformda tanıtıp ihracat kapasitelerini geliştirecek aktiviteler öngördüklerini, değer zinciri analizleri ve çalıştaylarla sektör stratejilerini ortaya koyduklarını anlattı. Dünyanın finans kümelenmesinin Londra, yazılım kümelenmesinin ise Silikon Vadisi’nde olduğunu ifade eden Elitaş, Türkiye’nin de fevkalade tarihi mirasa sahip olduğunu söyledi. Elitaş, “Ama bu miras bizler için aynı zamanda bir mesuliyet. 21. yüzyılda yine başarılı kümelenmelerle küresel pazarlarda söz sahibi olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (UR-GE Tebliği) çerçevesinde en güncel rakamlara göre 135 işbirliği kuruluşu tarafından yapılan başvurular neticesinde destek kapsamına alınan 247 projeden 86’sı tamamlanırken, 161 projenin aktif olarak 36 ilde yürütüldüğünü bildiren Elitaş, projeler kapsamında 5 bin 380 firmayla bire bir temas halinde toplam bin 313 faaliyet gerçekleştirildiğini kaydetti. Elitaş, buna katılan firmaların sadece ihracat rakamlarını artırmakla kalmadığını, dış pazarlarda etkin şekilde yer aldıklarını söyledi. Bakan Elitaş, konuşmasının ardından UR-GE projeleri kapsamında, rekabet gücü kazanma, pazara giriş ve pazar çeşitlendirme, kurumsallaşma ve küme yöneticisi istihdamı alanlarında iyi uygulama örneği seçilen 15 kurum kuruma sertifikalarını takdim etti. Başarılı bulunan projeler arasında elektrik-elektronik, demir ve demir dışı metallerden kimyevi madde ve mamullerine; hazır giyim ve konfeksiyondan damızlık sığır yetiştiriciliğine; kuruyemiş, havlu, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlardan, savunma ve havacılık ile saksılı süs bitkilerine kadar birçok farklı sektöre ait girişimler bulunuyor.
Konferans’ta misafir konuşmacı olarak söz alan Birleşmiş Milletler (BM) Sinai Kalkınma Teşkilatı Kümelenme ve İş Ağları Birimi Temsilcisi Gilles Galtieri de Türkiye’nin 10 yıldan uzun bir süredir ihracat konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ve ülkenin bu konuda güzel bir geçmişinin olduğunu kaydetti. Galtieri, ihracat konsorsiyum programı hakkında bilgi vererek, programın 15 yıldan bu yana yürütüldüğünü bildirdi. Özel sektör odaklı çalıştıklarına dikkati çeken Galtieri, onlar dahil olmadan kümelenmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Ortak adımlar atarak verimliliğin arttırılması gerektiğine işaret eden Galtieri, her kararın konsensus sonrası alınması gerektiğini, Türkiye’nin bu konuda uzmanlığı ve bilgi birikimi olduğunu ve bunun paylaşılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Konsorsiyumların kendi içlerinde bağımsız olduğuna değinen Galtieri, bunların kar amacı gütmediğinin altını çizdi. Üyelere sundukları hizmetlerden söz eden Galtieri, tercüme, danışmanlık, tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi gibi destekleri olduğunu anlattı.
[su_vimeo url=”https://vimeo.com/156554089″]