Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, sanayici ve eğitimcileri bir araya getirdi
Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, sanayici ve eğitimcileri bir araya getirdi

İZWOOD Fuarı’nda 11 Nisan tarihinde düzenlenen Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, ülkenin dört bir tarafındaki üniversitelerin orman fakülteleri, ağaç işleme, mobilyayla ilişkili bölümlerinden ve sektörün meslek yüksek okullarından gelen öğretim görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sektördeki eğitimcilerin, firmaları ve ürünleri yakından tanıyıp gördükleri İZWOOD’taki panel, sektörün eğitim ve sanayici ayağının bir araya geldiği katılımı en yüksek organizasyonlarından biri oldu.

Sektördeki en son yeniliklerin sergilendiği İZWOOD, aynı zamanda AİMSAD’ın organize ettiği panel ve etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Eğitim kurumları ile sektör arasındaki etkileşimin artırılması ve sektörel eğitimin eğitmenlerden öğrencilere doğru yayılımının gerçekleşmesinin amaçlandığı Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, 11 Nisan tarihinde fuarizmir alanında düzenlendi. Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi’nin ilk etkinliğini ve projesini oluşturdu. Sektöre eğitim veren kurumların sanayideki son gelişmeleri, sektörün başı çeken ihtiyaçlarının neler olduğu gibi konuları takip edebilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen panel, üniversite ve yüksekokullarla birlikte işbirliği yapılarak hayata geçirildi. Ülkenin dört bir tarafındaki üniversitenin orman fakülteleri, ağaç işleme, mobilyayla ilişkili bölümlerinden ve meslek yüksek okullarından 100’e yakın öğretim görevlisinin davet edildiği panele, katılım oldukça yüksek oldu. Panel, sektörün eğitim ve sanayici ayağının bir araya geldiği katılımı en yüksek organizasyonlarından biri olarak gerçekleşti. Öğretmenlerin konuşulan konuları ve bilgileri öğrencilere aktarması için video çekimlerinin de yapıldığı panelde, tüm oturumlar kayıt altına alındı.

İZWOOD Fuarı sırasında, fuarizmir alanında yapılan panelde, 8 adet oturum gerçekleştirildi. Her konuşmacıya yaklaşık 25 dakikalık konuşma süresinin verildiği panelde; otomasyon sistemleri, mobilya ve ahşap sektöründe yazılım sistemlerine yönelik gelişmeler, kesici takımlardaki gelişmeler, toz toplama sistemlerindeki gelişmeler, yüzey işleme teknolojileri, modüler mobilya, mobilya ve ahşap sektöründe nanoteknoloji uygulamalarına yönelik çalışmalar gibi birçok başlık yer aldı. Bilgi alışverişinin yoğun olduğu paneldeki sunumlarda konuyla ilgili güncel gelişmeler, bilinmesi gereken püf noktalar öğretim görevlilerine detaylarıyla aktarıldı.

“Öğrencilere vereceğimiz eğitimlerle, sektörün cazibesini artırmayı amaçlıyoruz”

Eğitim kurumları ile sektör arasında sürekli bir iletişim ve etkileşimin gerekli olduğuna dikkat çeken AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi Başkanı Dr. Serkan Necipoğlu, 11 Nisan tarihinde İZWOOD Fuarı’nda yapılan Ağaç İşleme Makineleri Paneli ile üniversite ve yüksekokullarla işbirliği yaparak sektördeki bu ihtiyacı gidermek için önemli bir adım attıklarını açıkladı. Dr. Serkan Necipoğlu, panel ile sektörü eğitim çatısı altında buluşturduklarını söyleyerek, “Sektörün en büyük sorunlarının başında, eğitim kurumlarımızda yetiştirilen personelin mezuniyet sonrası sektöre kazandırılamaması geliyor. Bu projeyi hayata geçirerek eğitimle ilgili sektöre hizmette bulunmayı ve sektörde iş yaptığımız şirket ve kurumlara destek olmayı amaçladık. Bunu da üniversite ve yüksekokullarla birlikte işbirliği yaparak hayata geçirmeye karar verdik. Eğitim kurumları sektörle ilgili bazı akademik çalışmalar yapsalar da bunu sanayiciyle paylaşacak ortamları pek bulamıyorlar. Öte yandan sektöre eğitim veren bu kurumlar sanayideki son gelişmeleri, sektörün başı çeken ihtiyaçlarının neler olduğu gibi konuları tam olarak takip edemeyebiliyor. Bu açıkları gidermek için eğitim kurumları ile sektör arasında sürekli bir iletişim ve etkileşim olmak zorunda. Biz AİMSAD ve komitemiz olarak sektördeki bu ihtiyacı gidermek için eğitim noktasında katkı sağlamayı amaçladık. Bunun için de öğretim görevlileri odaklı bir proje üretmeyi tercih ettik. Panel sayesinde daha çok öğrenciye ulaşmış olduk. Çünkü biz sektördeki gelişmeleri öğretimcilere anlattık, onlar da gidip yüzlerce binlerce öğrenciye anlatacak. Böylece AİMSAD ve Komite olarak yaptığımız etkinliklerle sektör ile eğitim kurumlarımız arasındaki köprüleri güçlendiriyoruz” diye konuştu.

Gelecek dönemde bu panel benzeri organizasyonları öğrencilerle de gerçekleştirmeyi düşündüklerine değinen Necipoğlu, “Öğrencilerle bir araya gelmek istiyoruz. Ama tam olarak nasıl bir platform ve ortamda olunacağını netleştirmedik, çalışmalarımız sürüyor. Okulların fakültelerindeki öğrencilere vereceğimiz eğitimlerle, sektörün cazibesini artırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca sektördeki çalışanlarımıza da eğitimler vermek istiyoruz.

AİMSAD’a üye firmaların çalışanlarına ve teknik personeline de eğitim vereceğiz. Bunun için de eğitim veren özel firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Teknik personelin otomasyon, hidrolik, pnömatik gibi makine imalatına yönelik eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı düşünüyoruz. Öte yandan komitemizin bünyesinde eğitimin yanı sıra satış sonrası hizmetlere yönelik de çalışmalar var. Satış sonrasını iyileştirmek adına da faaliyetlerde bulunacağız” dedi.

Akademisyenlerden panele tam not

İZWOOD Fuarı’nda 11 Nisan tarihinde 8 adet oturum ile düzenlenen Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, akademisyenlerin yoğun ilgisi ve katılımı ile gerçekleştirildi. Ülkenin dört bir tarafındaki üniversitelerin orman fakülteleri, ağaç işleme, mobilyayla ilişkili bölümlerinden ve meslek yüksek okullarından 100’e yakın öğretim görevlisinin davet edildiği panel, akademisyenlerden tam puan aldı. Akademisyenler, sektörün eğitim ve sanayici ayağının bir araya geldiği katılımı en yüksek organizasyonlarından biri olarak gerçekleşen paneli, oldukça başarılı ve verimli buldu. Endüstriyel anlamda çok fazla bilgi edindiklerini belirten sektör eğitimcileri, AİMSAD’ı sektöre büyük fayda sağlayacağını belirttikleri bu organizasyonu hayata geçirmesi nedeniyle tebrik ve teşekkür etti.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Dilik

Paneli umduğumdan çok daha başarılı buldum. Benim uzmanlık alanımı, ağaç işleme teknolojisi ve makineleri oluşturuyor. Doğrusu ben panelden çok faydalandım. Umarım herkes aynı faydayı ve etkiyi sağlamıştır. Bu buluşma sayesinde üniversite-sanayi işbirliği adına çok önemli bir çalışmaya imza ve adım atıldı. Güncel bilgilerle gayet dolu dolu bir program hazırlanmış. Bilginin güç olduğunun sanayiciyle birlikte düşünmek görmek beni mutlu etti. Bilginin güç olduğunu bilip önemsemeliyiz.

 

Gazi Üniversitesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Nihat Döngel

Paneli çok başarılı buldum. Yeni kurulan bir dernek olmasına rağmen bu kadar kapsamlı ve geniş çaplı bir organizasyon düzenlediği için AİMSAD’ı tebrik ediyordum. Son derece önemli ve ilginç konular vardı, oldukça faydalandık. Bundan sonraki çalışmalara bir zemin oluşturacağı kanaatindeyim.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesine bağlı Ormancılık Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Özgür Kuşçuoğlu

Okulumuzun mobilya ve dekorasyon programında çalışıyorum. Paneli çok başarılı ve yararlı buldum, konular da çok ilginçti. Sektörde dernek kurulması uzun zamandır beklediğimiz ve önerdiğimiz bir projeydi. Sektör adına çok önemli bir yapı kurulmuş. Çok yeni ama kısa zamanda önemli işlere imza atmaya başlaması mutluluk verici. Gayet memnunuz.

Akdeniz Üniversitesi Ahşap Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Harun Diler

Akademisyenler ve sanayicileri bir araya getirerek AİMSAD gerçekten çok güzel bir iş yaptı. Akademisyenler olarak meslek yüksek okulda öğrencilerin mesleki yeterlilik çerçevesinde yetişmesinde bu makinelerin programlanması ve kullanımında çok değerli bilgiler edindik. Çok teşekkür ederiz.

Pamukkale Üniversitesi Doç. Dr. Kadir Özkaya

Etkinlik, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek anlamında ilk ve önemli bir adım. Bizler kongrelere akademik anlamda katılıyorduk, ancak o gibi ortamlarda sanayiciler yoktu. Bu defa davet sanayicilerden geldi. Bu daha güzel ve anlamlı. Sanayicilerin isteklerini dinlemek ve geleceğe yönelik birlikte planlı çalışmalar yapmak, sektörün ve sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda kalifiye eleman yetiştirmek anlamında katkı sağlayacaktır. Şahsım adına bu tür toplantıların devamını diliyorum. Umarım bu tür etkinliklerin sayısının artırılarak bu tür ortamlarda daha çok birlikte oluruz.

 

Bursa Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Eylem Dizman Tomak

15 yıldır akademisyenlik deneyimimle söylemek isterim ki, panel çok verimli oldu. Bizler daha çok akademik çalışmalar yaptığımız için endüstriyel açıdan eksiklerimizin olduğunu gördük. Eksik olan bilgilerimizin neler olduğunu gördük. Sanayicilerle ortak bir platformda olmak bizi mutlu etti.