T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İŞKUR işbirliği ile tasarlanan “Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli” projesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi için oluşturulan projede, İstanbul ilinde mesleki ve teknik eğitim okullarının, eğitsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerinin giderilmesi yolu ile güçlendirilmesi, sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün “Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi” ile en üst düzeyde sağlanması amaçlanıyor.
Projeye büyük destek veren Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD), okula bu kapsamdaki ilk ziyaretini 18 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirdi. AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi üyeleri, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi kapsamında Pendik İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol’un İTO tarafında hamisi olduğu okula, AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Komitesi Başkanı Serkan Necipoğlu, AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Komitesi Başkan Yardımcısı Serkan Kaya, AİMSAD Genel Sekreteri Gamze Taşpolat Altınyay ve AİMSAD Genel Sekreter Yardımcısı Arif Onur Kaçak’tan oluşan heyet tarafından ziyarette bulunuldu.
Gerçekleştirilen ziyarette, Okul Müdürü Ramazan Aygün, Bölüm Şefi Hasan Sarı ve diğer branş öğretmenleri ile tanışma imkanı bulan AİMSAD Heyeti tarafından, okul ile ilgili yapılan sunumun akabinde mevcut bina ve teknik alt yapı incelendi. Okulun proje ile ilgili ayırabileceği mevcut saha hakkında da muhtelif bilgiler alındı.
Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi kapsamında şu işbirlikleri yapılacak:
Teknolojik İşbirliği
Okullardaki laboratuvar ve atölyeler ile buralarda bulunan donanım, teknolojik altyapıyı oluşturuyor. Teknolojik altyapı ihtiyaçları konusunda yapılacak işbirliğinin, sektöre nitelikli teknik eleman yetiştiren öğretmenlere ve sektöre kazandırılması öngörülen öğrencilere güncel olanaklarla daha iyi bir eğitim- öğretim ortamı sağlaması hedefleniyor.
Deneyim Paylaşımı
İşletmelerin, okula giderek ya da iş yerinde öğretmen ve öğrencilere, ilgili meslek alanındaki güncel uygulama ve yeniliklere dair deneyimlerini paylaşmasını, alan tanıtım, konferans, saha inceleme, fuar vb. organizasyonlarda okul ile yapacağı işbirliğini içeriyor. Böylelikle, güncel uygulamalar ve yenilikler konusunda birinci elden, iş üzerinde bilgi edinilmesi amaçlanıyor. Deneyimlerin müfredata yansıtılması da işbirliğinin bir diğer boyutunu oluşturuyor.
İstihdam Odaklı İşbirliği
Öğrencilere, formal eğitim ile sağlanan teorik bilgilerin uygulamaya taşınması ve uygulamaların gözlemlenmesi amacıyla paylaşılan işyeri deneyimlerinin işletmelerin istihdam politikalarında etkili olması bekleniyor. İşletmenin, staj döneminde, kendi şekillendirdiği öğrenciyi mezuniyetini takiben istihdam etme oranının arttırılması da hedeflenen sonuçlar arasında yer alıyor.