“İZWOOD 2017 İzmir Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı” ve “İzmir Mobilya Yan Sanayii, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı” 103 firma ve firma temsilciliği ile 9670 yerli ve yabancı sektör profesyonelini 8-12 Nisan 2017 tarihleri arasında Fuarİzmir Uluslararası Fuar Merkezi, Gaziemir/İzmir’de bir araya getirdi. Bu yıl sektörün en önemli tedarik noktalarından biri olan İZWOOD Fuarı’na, 40 şehirden ve 33 ülkeden alım heyeti katılım sağladı. Eş zamanlı düzenlenen Mobilya Yan Sanayii, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ah- şap Teknolojisi Fuarı’ndan elde edilen sinerjiyle ham ürünün işlenmesinden son tüketiciye ulaşımına kadar tüm ağaç işleme-mobilya yan sanayi sektörü, fuarizmir Gaziemir’de buluştu.
İstanbul TÜYAP’taki fuarın ardından Anadolu’da fuar organize etme fikrinden yola çıkılarak düzenlenen İZWOOD 2017 Fuarı, 9 ülkeden 103 firma ve firma temsilciliğine, 9670 yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Sektörün önde gelen yerli ve yabancı firma ve firma temsilciliklerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen fuarda; Almanya, İsrail, İtalya, Polonya, Singapur, Slovenya, Tayvan, Türkiye ve ABD’den gelen katılımcı firmalar 5 gün boyunca ürünlerini tanıtma ve sergileme imkânı buldular. Üretici ve ithalatçı markaların yer aldığı fuarda, orman endüstrisi için makine, teknik donanım ve hizmetler, ağaç işleme makineleri, yüzey işlemleri makineleri, ağaç kesme makineleri, elektrikli ve mekanik el aletleri ve mobilya üretim makineleri hem yerli, hem de yabancı alıcılar için vitrine çıktı.
Fuarizmir’in B salonunda 23 bin metrekare alanda gerçekleşecek olan İZWOOD’a, gerek makine imalatçısı, gerek ithalatçısı yada mobilya yan sanayi ve aksesuarları konusunda önemli bir katılım oldu.
Sektöre yeni pazarlar sunmak için pazarlama ağını genişleten İZWOOD ve Mobilya Yan Sanayi Fuarlarına, TÜYAP davetlisi olarak Almanya, Afganistan, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Estonya, Etiyopya, Fas, Gana, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsrail, İtalya, Kanada, Kamboçya, Kamerun, KKTC, Libya, Monako, Nijerya, Romanya, Rusya, Senegal, Suudi Arabistan, Suriye, Tanzanya, Tunus, Ukrayna, Yunanistan’dan olmak üzere 33 ülkeden alım heyeti organizasyonu düzenlendi. Buna ek olarak 40 şehirde sanayi ve ticaret odalarından ve derneklerden sektör profesyonelleri için otobüs organizasyonları gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı sektör mensupları, katılımcılarla bir araya gelerek sektörünün gelişimi için büyük bir katkı sağlandı.
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, İzmir’in ve çevresinin sektör için çok önemli bir potansiyele sahip olması sebebiyle, Anadolu fuarlarının ilkini İzmir’de düzenlediklerini söyledi. Bölgedeki imalat ve ihracat rakamlarının tüm firmalar için büyük bir pazar oluşturduğuna dikkat çeken Erol, “Üyelerimize anket yaptık ve nerede fuar düzenlememizi istediklerini sorduk. İzmir birinci sırada yer aldı. İzmir’in fuarcılık altyapısının olması Anadolu fuarlarının ilk durağı olarak İzmir’i daha çok ön plana çıkarttı. Aynı zamanda İzmir’in yeni fuar alanı da gerek teknik altyapısı gerekse ölçeğiyle bu fuarın İzmir’de yapılmasına vesile oldu. Bu şekilde Anadolu’daki girişimcinin, yatırımcının ayağına giderek artık zorlaşan makine satışlarının hızlanması, sektörün satış politikalarını yeniden gözden geçirmesi hedeflendi. Bu yıl İzmir’le başlanan Anadolu fuarlarını gelecek yıllarda farklı şehirlerde düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.
Geçen yıl ilk kez yapılan işbirliği çerçevesinde, sektörün derneği AİMSAD ile TÜYAP’ın birlikte düzenlemeye başladığı Ağaç İşleme Makineleri Fuarları, beraberinde yeni işbirliklerine de kapı açtı. İşbirliği sonucunda ortaya çıkan sinerjiyle Anadolu fuarları fikrinin ilk hayat bulduğu şehir İzmir oldu. Şehrin ve çevresinin sektör için çok önemli bir potansiyele sahip olması, Anadolu fuarlarının ilk kez İzmir’de düzenleniyor olmasını da beraberinde getirdi. Bölgedeki imalat, ihracat rakamlarının tüm firmalar için büyük bir pazar oluşturması, İzmir’in fuarcılık altyapısına sahip bulunması, Anadolu fuarlarının ilk durağı olması açısından İzmir’i daha çok ön plana çıkarttı.
Bu yıl İzmir’le başlanan Anadolu fuarlarının gelecek yıl Bursa veya Konya şehirlerinde de yapılması amaçlanıyor. Bu şekilde Anadolu’daki girişimcinin, yatırımcının ayağına giderek artık zorlaşan makine satışlarının hızlanması, sektörün satış politikalarını yeniden gözden geçirmesi hedefleniyor.
İZWOOD, sektörün önde gelen firmaları ile sektörel dernek ve kuruluşlarına İzmir’de ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda, aynı alanda eş zamanlı olarak düzenlenen İzmir Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı da, İZWOOD katılımcıları için fırsat oldu. İzmir Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı kapsamında ahşap orman ürünleri, mobilya aksesuarları, kimyasal malzemeler, boya, vernik, cila ve renklendiriciler, oturma grubu ve yatak üretim malzemeleri, üretim alet, ekipman ve yardımcı ürünleri sergilendi. Aynı anda yapılan iki fuardan elde edilen sinerjiyle ham ürünün işlenmesinden son tüketiciye ulaşımına kadar tüm ağaç işleme mobilya yan sanayi sektörü bir araya geldi.