Sektörün hedefi; “Mesleki eğitimi sevdirmek”
Sektörün hedefi; “Mesleki eğitimi sevdirmek”

DSC_0018

İstanbul Ticaret Odası Makine ve Ekipmanları Meslek Komitesi ile Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi’nin 14 Aralık 2015’teki ortak zümre toplantısında, sektördeki eğitim sistemi ile yaşanan sorunlar ele alındı.  Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi Başkanı Dr. Müh. Ayhan Etyemez’in oturum başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, AİMSAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, Genel Sekreter Gamze Taşpolat Altınyay ve Genel Sekreter Yardımcısı Arif Onur Kaçak tarafından katılım sağlandı. Toplantıda söz alan sektör temsilcileri, eğitim sisteminde önemli değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti. Sistemin düzensiz olmasından dolayı artık çok geç yaşta gençlere meslek kazandırılmaya çalışıldığının da altını çizen iş adamları, mesleki eğitimin gençlere sevdirilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktardılar.

“Genç nüfus mesleki eğitime yönlendirilmeli”

Bir dönem ÖSYM Başkanlığı da yapmış olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir, nüfusun tamamının üniversiteye yönlendirilmesinin doğru olmadığını söyledi. Üniversite mezunu ihtiyacının yüzde 20 civarında olduğunu belirten Demir, “Esas yüzde 80’lik kesim buzdağının görünmeyen kısmı ve bu kesimi meslek öğrenmeye yönlendirmeliyiz” dedi. Akademik eğitimin üniversitede, mesleki eğitimin ise ancak iş hayatında olabileceğine değinen Demir, “İnsan kaynaklarımızı düzenli kullanırsak Avrupa’nın üretim üssü olabiliriz” dedi. Acele edilmezse Türkiye’nin büyük bir fırsatı kaçıracağını da belirten Demir, “Çünkü Avrupa yaşlanıyor. Bu role aday olan o kadar çok ülke var ki… Hindistan bunların başında geliyor. Bizim şu anda şansımız varken bir an önce mesleğini seven insanlar yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Demir, meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkının da artık kaldırılması gerektiğini kaydetti. İşletmelerin her şeyi devletten beklemesinin de doğru olmadığına değinen Demir, işletmelerin kendi planlarını devlete sunmaları gerektiğini ifade etti. Demir, “İşletmeler insan da yetiştirmeli. Hamilik sadece okul boyama, malzeme alma ile sınırlı kalamaz. İşletmelerin doğrudan müfredat belirlemesi lazım. Firmalar fiilen mesleki eğitime müdahil olmalı” dedi.

“Yeteneğe göre seçim yapılmalı”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür de meslek okullarının sektörlere emanet edilmesi konusunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti. Devletin imkânlarıyla bazı şeylerin yapılmasının güç olması nedeniyle sektörün desteğinin meslek eğitiminde çok önemli olduğunu vurgulayan Gür, “Mesleki ve teknik liselere öğrenci alınırken yeteneğe göre ayrım yapılmalı. Yeteneğe göre ayrım olmayınca yapılan bütün yatırımlar boşa gidiyor” yorumunda bulundu.

Toplantıdaki konuşmada, İstanbul’daki meslek liseleri arasında robot yarışması yapıldığını da hatırlatan Serkan Gür,  yarışmada İstanbul Ticaret Odası Bayrampaşa Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin birinci olduğu müjdesini verdi. İTOBOT adı verilen robot ABD’de gerçekleşecek olan finalde Türkiye’yi temsil edecek.

Kaynak: İTO Gazetesi