AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Aksu, yurt dışı fuarlarına sağlanan devlet teşviklerinin düşürülmesine yönelik değerlendirmelerini paylaşmak üzere Ekotürk TV Ana Haber’de Ali Çağatay’ın canlı yayın konuğu oldu. Aksu; “Ülkelerin politikaları, sektörlerin gelişimi için çok önemli. Almanya’da biliyoruz ki bazı firmaların marka olması, hükümet politikası olarak destekleniyor. Bu firmaların devamlılığını sürdürebilmesi, markalarını koruması, dünyada söz sahibi olması ciddi politikalarla destekleniyor. Bu yarışta diğer ülkeleri yakalamak için hükümet politikaları bizim için çok çok önemli” diye konuştu.
Ekotürk TV Ana Haber’de Ali Çağatay’ın sorularını cevaplayan AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Aksu; “Fuarlar bizim en büyük bayramımız. Buralar sıcak tanıtım yaparak, işlerimizi ihracata dönüştürebildiğimiz, aksiyon aldığımız en önemli organizasyonlar. Bu fuarlar arasında Almanya’da her iki yılda bir düzenlenen LIGNA Fuarı ise ilk sırada yer alıyor. Bu tip organizasyonlara Ticaret Bakanlığı teşvikler sağlıyor. LIGNA Fuarı da yine devlet teşviği alan bir fuar. Ancak ekonomi yönetimi bu sene farklı bir politika izledi teşvik oranlarını beklenmedik bir şekilde azalttı. Umuyoruz ki, ekonomi yönetimi alınan bu kararla ilgili en kısa sürede bir aksiyon alacaktır” dedi.
AİMSAD ile ilgili kısa bir bilgi veren Aksu; “AİMSAD, ağaç işleyen endüstrilere fayda sağlayan, teknolojilerinin alt yapısını kurgulayan, makinelerini üreten sanayicilerin bir araya geldiği, birlikte çare aradığı, birlikte dinamik oluşturan bir dernek. 2014 yılında kurulan derneğimizin şu anda 114 üyesi bulunuyor ve sektörün öncü firmalarının katılımlarıyla derneğimiz her geçen gün büyümeye devam ediyor” dedi. Ağacın olduğu her noktada olduklarını ifade eden Aksu; “Ağaç işleme makine sektörü, Türkiye’nin cari yapısında çok önemli bir endüstri. Ülkemizin ihracatına büyük fayda sağlayan, cari açığı kapatmak için tabir-i caizse her yıl büyük bir savaş veren firmalardan oluşan bir sektörüz. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçtiğimiz yıl yüzde 170’idi. Yerli teknolojilerle dünyada söz sahibi olan bir konumdayız” diye konuştu.
“Tüm dünya bizim için hedef pazar”
Sektörün hedef pazarlarına değinen Serhan Aksu; “Aslına bakarsanız tüm dünya bizim için bir hedef pazar. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler, dünyadaki gelişmelere paralel olarak değişiklik göstermekle birlikte, şu anda ilk sıraya Rusya oturmuş durumda. Sonrasında ise yakın bir pazar olan Irak ve Kosova var. Bunlar en çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke ama bunların dışında, tabi ki tüm Avrupa bizim için büyük bir hedef pazar. Biz teknolojinin daha fazla söz sahibi olduğu, üst sınıf ülkeleri hedefliyoruz. Dernek üyelerimiz Amerika’yı, Avrupa’yı benimsemiş durumda, oradaki girişimlerini artırmak için var gücüyle çalışıyor. Global piyasadaki varlığımızı daha da artırmak için her yıl hedeflerimizi büyütüyoruz. Bizim bu yıl sonu için hedefimiz 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmak. Yılın ilk çeyreğinde 50 milyon doları yakalamış durumdayız. Bu yılın rakamları bizim sene başında koyduğumuz hedeflerimizi doğruluyor. Pazar dağılımlarının ise aşağı yukarı aynı olmasını ön görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ülkelerin politikaları, sektörlerin gelişimi için çok önemli”
Üreticilerin önü açıldığında gerçekten mucizeler yarattığını belirten Serhan Aksu; “Firmalarımız desteklendikleri zaman cari açığı kapatacak çok önemli atılımları hayata geçiriyorlar. Biz bu çalışmaları bir dernek çatısı altında toplamanın çok büyük avantajlarını yaşıyoruz. Hangi organizasyonlara, fuarlara katılacağız, hangi fuarlar bizim için daha dinamik dernek çatısı altında karar veriyoruz. Almanya, İtalya gibi sektörün çok oturduğu ve bizden çok daha önceki yıllarda atılımlar yapmış ülkelerle yarışıyoruz. Bu bitmeyecek bir yarış ve aradaki farkı hızla kapatmaya çalışıyoruz. Yenilik çıkaramadığınız her gün geriye gidiyorsunuz. Bizim Almanya ve İtalya ile aramızdaki farkı kapatabilmemiz için ciddi bir desteğe ihtiyacımız var. Ülkelerin politikaları, sektörlerin gelişimi için çok önemli. Almanya’da biliyoruz ki bazı firmaların marka olması, hükümet politikası olarak destekleniyor. Bu firmaların devamlılığını sürdürebilmesi, markalarını koruması, dünyada söz sahibi olması ciddi politikalarla destekleniyor. Burada Çin gibi ekonomide söz sahibi bir ülkeyi de oyunun içine katmalıyız. Çin de tıpkı Almanya gibi benzer devlet politikaları uyguluyor. Bu yarışta diğer ülkeleri yakalamak için hükümet politikaları da bizim için çok çok önemli. Bu desteği orta ve uzun vadede hissetmek istiyoruz. Biz ivmemizi kaybetmemeliyiz, şu anda kazandığımız ivmeyle devam edersek bunu çok ileriye taşıyabiliriz” şeklinde konuştu.
“Yurt dışı fuarlarına katılım için devlet teşvikleri çok önemli”
Söz konusu hedefleri hayat geçirmek için firmaların birçok aktivite yönettiğine değinen AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Aksu şu açıklamalarda bulundu; “Üyelerimiz yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında önemli fuarlara katılım sağlıyorlar. Fuarlar bizim en büyük bayramımız. Buralar sıcak tanıtım yaparak, işlerimizi ihracata dönüştürebildiğimiz, aksiyon aldığımız en önemli organizasyonlar. Bu fuarlar arasında Almanya’da her iki yılda bir düzenlenen LIGNA Fuarı ise ilk sırada yer alıyor. Ağaç işleme makine sektörünün en prestijli fuarı olarak kabul edilen bu organizasyonda dünya firmaları görücüye çıkıyor. Bu yıl mayıs ayında düzenlenen LIGNA Fuarı’na 37’si AİMSAD üyesi olmak üzere toplamda 53 Türk firması ile katlım sağladı. Bildiğiniz üzere bu tip organizasyonlara Ticaret Bakanlığı teşvikler sağlıyor. Daha önceki yılarda da bu devlet desteklerini çok aktif kullanıyorduk ve bu ihracat rakamlarına bu sayede ulaştık. LIGNA Fuarı da yine devlet teşviği alan bir fuar. Ancak ekonomi yönetimi bu sene farklı bir politika izledi ve geçtiğimiz yıllarda uyguladığı teşvik oranlarını beklenmedik bir şekilde yüzde 50 oranında azalttı. Bu karar, bizim gibi cari açığı kapatan, hedefleri büyük olan, her yıl ihracat fazlası veren bir sektörü aslında olumsuz etkiledi. Umuyoruz ki, ekonomi yönetimi alınan bu kararla ilgili en kısa sürede bir aksiyon alacaktır. Tekrar etmek isterim ki, sektör olarak bizim rakamlarımız iyi görünüyor ama biz bunun daha üstünde rakamlara ulaşabilecek pozisyondayız. Bunun içinde yurt dışı fuarlarına katılım sağlamak durumundayız. Bu nedenle de bu fuarlara ulaşabilmemiz için devlet teşvikleri bizim için çok değerli.”