AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, ağaç işleme makine sektörünün 2023 yılını değerlendirerek, sektördeki gelişmeleri ve gelecek yıla dair öngörülerini açıkladı. Toktaş, “Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar, üretime ara vermeden ve inovasyon odaklı bir yaklaşımla yeni ürün ve hizmetlerini iç ve dış piyasaya sürerek dikkat çekici bir performans sergiledi” diye konuştu.
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, ağaç işleme makine sektörünün geride bıraktığı 2023 yılını değerlendirdi. İhracat rakamları ile ilgili verilere değinen İsmet Toktaş, “2023 yılı hem ülkemizde hem de küresel pazarlarda yaşanan bir dizi ekonomik zorluğa rağmen, ağaç işleme makine sektörü için oldukça başarılı bir sene oldu. Bu başarı, sektördeki paydaşların vizyoner liderlikleri, teknolojiye yatırım yapma cesareti ve küresel pazarda etkin bir şekilde rekabet etme yetenekleri sayesinde mümkün oldu. Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar, üretime ara vermeden ve inovasyon odaklı bir yaklaşımla yeni ürün ve hizmetlerini iç ve dış piyasaya sürerek dikkat çekici bir performans sergiledi. 12 aylık veriler incelediğinde; ihracatımızın geçen seneye göre yüzde 5,30 oranında artığını gördük. Toplamda 160 milyon dolarlık ihracata imza attık. Diğer yandan yurt içi satışlarımızda yüzde 17,21 oranında, üretimde de yaklaşık yüzde 8 oranında artış yaşandı” diye konuştu.
Toktaş, ithalat rakamlarıyla ilgili olarak, “İthalatta ciddi bir artış var. İthalatın artışı da bir miktar Uzak Doğu kaynaklı. İthalatta geçen yıla oranla yüzde 37 oranında bir artış söz konusu. 2022 yılında; 81 milyon dolar seviyesinde olan ithalatımız, 2023’ün sonunda 111 milyon dolara yükseldi. İthalat yaptığımız ülkeler arasında birinci sırada 35 milyon dolarla Almanya yer alıyor. Çin; 34 milyon dolarla ikinci sırada. Üçüncü sırada 23 milyon dolarla İtalya bulunuyor. İthalatın çoğunu bu üç ülkeden gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki rakamlar; 3-4 milyon dolar arasında. 10 milyon dolara ulaşan bile yok içlerinde” açıklamasında bulundu.
“En çok ihracat yaptığımız ülke Rusya”
İhracatı arttırdığımız ülkeler arasında Rusya’nın ön plana çıktığını söyleyen İsmet Toktaş, “Geçen senelerde 12-13 milyon dolarla kapattığımız Rusya pazarına; 2023 yılı sonunda toplam 24 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Bulgaristan; ikinci sırada 6 milyon dolar ile yer alırken, üçüncü sırada da yine 6 milyon dolar ile Irak yer alıyor. İspanya 5 milyon dolar, Cezayir 5 milyon dolar, İtalya 5 milyon dolar, Kosova 4 milyon dolar ile ihracat yaptığımız diğer ülkeler. Baktığınız zaman İtalya ve İspanya gibi ülkelerin, ihracat yaptığımız ülkeler içinde yer aldığını görüyoruz. Bu rakamlar bize güzel gelişmeler olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
“Çin ile kavga mı edeceğiz, masaya mı oturacağız?”
Tüm sektörlerde varlığını hissettiren Çin baskısına da değinen Toktaş; “Çin makine sektörünün tamamında önemli bir gündem maddesi. Hatta bunun için pek çok sektör; Ticaret Bakanlığına baskılar yaparak ilave gümrük vergileri konması için uğraşıyor. Çin ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olabilmek adına buraya seyahatler düzenliyor, neler yapılabileceğimizi anlamaya çalışıyoruz. Çin ile bir ticaret savaşı içine girmenin yersiz olduğunu görüyoruz. ‘Onları geçeceğiz, onların yerine biz alacağız. Türkiye yeni bir Çin olacak’ gibi açıklamalar bir hayal ürünü. Bizde 30-40 bin dolar olan makineyi; onlar 10-15 bin dolara satıyorsa, siz üstüne yüzde 50 vergi bile ekleseniz yine Çin sizden çok avantajlı konuma geliyor. Dolayısıyla burada şu sorular çok önemli: ‘Çin ile kavga mı edeceğiz? Çin ile masaya mı oturacağız?’ Bu sorunun cevabını da AİMSAD Dergisi’nin 52. sayısında inceliyor olacağız” açıklamasında bulundu.
“Bizim zorlanmamız, sektörümüzün de zorlanması anlamına geliyor”
Sektörün, vize serbestliği, yan sanayide dışa bağımlılık, kalifiye eleman gibi birçok sorunla mücadele ettiğine değinen İsmet Toktaş; “Devlet teşvikleri de bizim için bir soruna dönüşmüş durumda. Geçen sene mayıs ayında Ligna Fuarımız vardı. Sektörün en büyük fuarı. Türkiye’den 53 firma buraya katıldı. Bugüne kadarki en yüksek Türk firmasının katılım sağladığı fuar oldu. Bu katılımların artmasında AİMSAD’ın payı çok yüksek. Ligna Fuarı, ‘şampiyonlar ligi’ diye adlandırdığımız bir organizasyon. 2023 şubat ayında 11 bin küsur TL’lerden açıklanan metrekare teşvik bedelleri, fuardan sonra 6 bin 250 TL’ye düşürüldü. Yaklaşık olarak o günkü yaptığımız hesapla 15 milyon TL’lik teşvikin sektörün elinden alınmış olduğunu gördük. Öbür taraftan bakıyorsunuz, 2023 yılında, sektörün en büyük fuarı olan WoodTech’e teşvik çıkmadı. Neresinden tutarsanız tutun, elinizde kalan bir durum söz konusu. Bakın fuar maaliyetleri çok ciddi rakamlar. Devlet teşviklerinde yaşanan bu sorunlar, firmaların bu alanda yapacağı yatırımların, atacağı adımların da önünü kesiyor” diye konuştu.
“WoodTech Fuarı’nın da etkisiyle ekim-kasım ayında çok ciddi ihracat artışları görüyoruz”
WoodTech Fuarı’nın ağaç işleme makine sektörü için faydasına ve önemine değinen AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, “Fuarlar sektörlerin büyümesi, ihracat rakamlarının artması, pazarların çeşitlenmesi ve marka bilinirliliğinin artması için kritik önem arz eden organizasyonlar. Yıl boyunca hem AİMSAD hem de firmalarımız yurt içi ve yurt dışındafarklı fuarlara katılım sağlayarak son teknoloji ile donatılmış ürün ve hizmetlerini tanıtıyorlar. Bu sene baktığımızda yurt dışında çok büyük bir fuar yok. Ama Türk ağaç işleme makine sektörünün buluşma noktası WoodTech Fuarımız var. Biz her yıl WoodTech etkisiyle ekim-kasım ayında ihracat rakamlarında çok ciddi artışların olduğunu görüyoruz. Aslında bizim ihracatımız; bu sene şubattan ekim ayına kadar bir önceki senenin hep gerisinde kaldı. Ancak ekim-kasım ayının gelişiyle bir toparlanma oldu. WoodTech Fuarı’ndan çıkan sonuçların artısını burada çok net görüyoruz. Dolayısıyla WoodTech her zaman bizim için çok önemli bir fuar. Burada da fuarın daha iyi olması için RX Tüyap ile birlikte birtakım çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.