Türk ağaç işleme makine sektöründen yeni ihracat rekoru
Türk ağaç işleme makine sektöründen yeni ihracat rekoru

Piyasaya sunduğu yüksek teknolojili makine ve hizmetleriyle dünya ağaç işleme makine sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen Türk ağaç işleme makine sektörü rekora doymuyor. 2021 yılı sonunda 126 milyon dolar ile tüm zamanların en çok ihracatını gerçekleştiren ağaç işleme makine sektörü 2022 yılı sonunda ihracatını yüzde 20 artırarak yeni bir rekora imza attı. İhracat rakamları incelendiğinde sektörün 2022 yılı sonunda toplam ihracatının 152 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Ayrıca yıl boyunca toplam 150 ülkeye ihracat yapıldı. 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapılan ülke sayısı ise 45’e yükseldi.

İHRACAT PAZARLARI 2022’DE ÇEŞİTLENDİ

İhracat ile ilgili veriler incelendiğinde Türk ağaç işleme makine sektörünün 2022 yılında 13 milyon dolar ile en fazla ihracat yaptığı ülkenin Rusya olduğu görüldü. İkinci sırada ise 7 milyon dolar ile Irak geldi. Irak’ı ise sırasıyla Kosova, Bulgaristan, İtalya, ABD, Gürcistan, İspanya, Polonya ve Romanya takip etti.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 188’E YÜKSELDİ

Farklı birçok ülkeden gelen makine taleplerini karşılamak için üretim kapasitelerini her yıl artıran sektörün yurt içi satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 300 milyon dolar seviyesine yükseldi. Söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 188’e yükseldi.

Üretim verilerine bakıldığında ise ağaç işleme makine sektörünün 2022 yılı sonunda toplam 372 milyon dolarlık üretim hacmine sahip olduğu görüldü. Böylece geçtiğimiz yıla göre üretimde yüzde 23 oranında artış yaşanmış oldu.

EN ÇOK İTHALAT ÇİN İLE YAPILDI

İthalat rakamları incelendiğinde ise sektör 2022 yılı boyunca toplam 81 milyon dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdi. Sektörün yıl boyunca en çok ithalat yaptığı ülke ise 28 milyon dolar ile Çin oldu. Çin’i sırasıyla, İtalya, Almanya, İsviçre, Tayvan, Avusturya, İspanya, Yunanistan, Polonya ve ABD oldu.

EN ÇOK İHRACAT DİĞERLERİ GRUBUNDA YER ALAN MAKİNELERDE GERÇEKLEŞTİ

Ürün gruplarına bakıldığında, 2022 yılında en fazla ihracatın yaklaşık 47 milyon dolar ile diğerleri grubunda yer alan makinelerde yapıldığı görüldü. En fazla ihracatı yapılan ürün sıralamasında ikinci sırada ise 35 milyon dolar ile testere makineleri geldi. 19 milyon dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri üçüncü sırada yer alırken bunu 18 milyon dolar ile çeşitli makina işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineleri takip etti. 2022 yılında en az ihracat ise yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makinelerinde yapıldı.

İTHALAT VERİLERİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİ

İthalat verilerine göre; 2022 yılında Türkiye en çok testere makineleri ithal etti. 16 milyon dolarlık testere makinesi ithalatı gerçekleştiren Türkiye’nin en çok ithal ettiği ikinci makine grubu ise 15 milyon dolar diğerleri grubunda yer alan makineler oldu. Bunu sırasıyla, çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler, delik açma veya zıvanalama makineleri, taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri, planya, freze veya keserek kalıplama makineleri, yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri, işleme merkezleri ve bükme veya birleştirme makineleri takip etti.