Zorlu ekonomik şartlara rağmen sektördeki dengeli ihracat performansı sürüyor
Zorlu ekonomik şartlara rağmen sektördeki dengeli ihracat performansı sürüyor

AİMSAD, Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporunu yayımladı. Raporda yer alan veriler incelediğinde; tüm dünyada etkisini gösteren ekonomik daralmanın etkilerine rağmen ağaç işleme makine sektöründeki dengeli ihracat performansının 2024 yılı ocak-ağustos döneminde de devam ettiği görüldü.

 

AİMSAD, TÜİK tarafından yayımlanan dış ticaret verilerinden derleyerek hazırladığı Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’nu yayımlandı. Raporda yer alan verilere göre; yılın ilk 7 ayında üretim 210 milyon 044 bin dolar, ihracat 85 milyon 068 bin dolar, ithalat 54 milyon 378 bin dolar, yurt dışı satışlar ise 179 milyon 355 bin dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca ocak-ağustos döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 156 olurken, dış ticaret dengesi ise yaklaşık 31 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

Rusya en önemli ihracat pazarı olmaya devam etti

İhracat pazarlarını çeşitlendirmek amacıyla birçok çalışmaya imza atan ağaç işleme makine sektörü, 2024 yılı ocak-ağustos döneminde 7 milyon 033 bin dolar ile en fazla Rusya’ya ihracat yaptı. 3 milyon 777 bin dolar ile Amerika Birleşik Devletleri, sektörün en önemli ikinci ihracat pazarı olurken, 3 milyon 527 bin dolar ile Bulgaristan üçüncü sırada yer aldı. Bulgaristan’ı ise sırasıyla, Kosova, Irak, Cezayir, İtalya, Suudi Arabistan, Gürcistan ve Birleşik Krallık takip etti.

 

Toplam ithalatın yüzde 88’i, 3 ülkeden gerçekleşti

Rapora konu olan veriler incelendiğinde, ağaç işleme makine sektöründe 2017 yılından bu yana devam eden ithalat oranlarındaki düşüşün devam ettiği gözlemlendi. Yılın ilk 7 ayında Türkiye’nin en çok makine ithalatı gerçekleştirdiği 2 ülke Çin ve İtalya olurken, Almanya’dan yapılan makine ithalatında düşüş yaşandığı görüldü. Türkiye, ocak-ağustos döneminde Çin’den 20 milyon 230 bin dolarlık, İtalya’dan 18 milyon 301 bin dolarlık, Almanya’dan 9 milyon 144 bin dolarlık makine ithalatı gerçekleştirdi. Bu 3 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 88’ini oluşturdu.

 

Diğerleri grubunda yer alan makineler, ihracattaki liderliğini sürdürdü

2024 yılı ocak-ağustos döneminde, 24 milyon 094 bin dolar ile en çok diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatı yapıldı. 20 milyon 566 bin dolar ile testere makineleri ikinci sırada yer alırken, üçüncü sıranın sahibi 12 milyon 557 bin dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri oldu. Bu dönemde 852 bin dolar ile en az yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri ihracatı gerçekleşti.

 

Yılın ilk 7 ayında en çok testere makineleri ithal edildi

İthalatı yapılan makine gruplarına bakıldığında, Türkiye’nin ocak-ağustos döneminde 13 milyon 024 bin dolar ile testere makineleri ithalatı yaptığı görüldü. Bunu 10 milyon 929 bin dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineleri, 8 milyon 764 bin dolar ile diğerleri grubunda yer alan makineler takip etti.