Sektörün buluşması WoodTech’de ziyaretçi rekoru
Sektörün buluşması WoodTech’de ziyaretçi rekoru

Ağaç işleme makineleri sektörünün buluştuğu 32’inci WoodTech, ziyaretçi rekoru kırdı. Yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 20 arttığı, toplamda 77 bin 627 ziyaretçiyi ağırlayan fuarda, kalitesini giderek artıran Türk ağaç işleme makineleri, alım heyetlerinin gözdesi oldu.

Ağaç işleme makineleri sektörünün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük buluşma noktası 32’nci Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı WoodTech Fuarı ve mobilya aksesuarları sektörünün buluşma noktası İntermob Fuarı, 12-16 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleşti. 

316 firmanın katıldığı WoodTech ile birlikte mobilya aksesuarları sektörünün önemli fuarlarından Intermob’un da eşzamanlı gerçekleşmesiyle, her iki fuar 77 bin 627 sektör temsilcisini, 35 ülkeden 804 firma ve firma temsilciliğini 123 bin metrekare kapalı alanda, aynı çatı altında buluşturdu. Fuarlar, geçtiğimiz yıl 106 ülkeden 9 bin 684’ü yabancı toplam 66 bin 587 ziyaretçiyi, 35 ülkeden 857 firma ve firma temsilciliği ile buluşturmuştu. Fuarda birçok ikili görüşmenin yanı sıra, ticari işbirliklerinin de temelleri atıldı.

Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Filistin, Gürcistan, Hırvatistan, İran, Irak, İsrail, Karadağ, Katar, Kosova, Kuveyt, Libya, Lübnan, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Sudan, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Umman ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu, toplamda 31 ülkeden ve Türkiye’nin 37 ilinden gelen alım heyetiyle WoodTech ve İntermob Fuarları’nda bir araya geldi.

AİMSAD üyeleri kahvaltıda buluştu

Fuarın ikinci gününde, AİMSAD yönetimi ve AİMSAD üyeleri, her yıl olduğu gibi, bu yıl da kahvaltıda bir araya geldi. Derneğin faaliyetleri hakkında detaylı bilgi edinen üyeler, yönetimle kendi gündemlerini paylaştı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükada Salonu’nda gerçekleşen buluşma da üyeler arasındaki işbirliği ve sektördeki ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. 15 Ekim’de de bu yıl ikinci kez, AİMSAD kadınlar kurulu da fuarda bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, 2020 stratejileriyle ilgili fikir alışverişinde bulundu. 

Rus heyeti fuarları gezdi

13 Ekim’de, Rusya Kirov Oblasti valisi Igor Vasiliev ve beraberindeki firmaların oluşturduğu Rus Heyeti, 2019 yılı Woodtech ve İntermob fuarlarını ziyaret etti. AİMSAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol ve Genel Sekreter Arif Onur Kaçak’ın da aralarında bulunduğu Türk heyeti, kendilerini fuarlarla ilgili olarak bilgilendirdi. Rus heyeti de Rusya’daki ağaç işleme sektörü ve beraberindeki firmalar hakkında bilgiler verdi ve işbirliği çağrısında bulundu. İki tarafın fuarı birlikte gezdiği organizasyon, verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.

Orman Mühendisleri Odası’nın paneline yoğun ilgi

Fuarın üçüncü gününde, 14 Ekim’de Karadeniz salonunda gerçekleştirilen Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin düzenlediği “Ekonomik Kalkınmada İhracat ve İnovasyon panele, ziyaretçi ve katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın da katıldığı panelde, işletmelerin ayakta kalması ve rekabet edebilmeleri için neler yapılması gerektiği konu edildi. Fuarda ayrıca, AİMSAD’ın organizasyonuyla, İstanbul Haydarpaşa Endüstrü Meslek Lisesi ve İnönü Endüstrü Meslek Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri fuarı ziyaret etme ve inceleme fırsatını yakaladılar.

Fuara özel canlı yayın

Fuarda bu yıl ilk kez ST Endüstri Radyo ile canlı yayın gerçekleştirildi. Woodtech 2019’a özel fuarın üçüncü günü gerçekleştirilen canlı yayınları, ST Endüstri Radyo’da Reel Piyasalar programını hazırlayıp sunan gazeteci Çetin Ünsalan yönetti. Ünsalan, AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol ve Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Ali Muharremoğlu’nun yanı sıra, sektörün önemli derneklerinin temsilcilerini ve AİMSAD’In 11 üyesini gün boyu konuk etti.  Program kayıtlarına radyo.stendustri.com.tr adresinden ulaşılabilir.

Ahşap sanatı unutulmadı

2017 ve 2018 yıllarında gerçekleşen fuarlarda olduğu gibi, 2019 yılı fuarında da Ahşapkari sanatını icra eden Mehmet Şakir Ünlü’nün sergi açmasına aracı olundu. Ünlü’nün eserleri, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Önümüzdeki yıl itibariyle fuarda, ahşap üzerine faaliyet gösteren farklı sanatçılara aracı olunması düşünülüyor.

AİMSAD ve Reed Tüyap işbirliğinde gerçekleşen Woodtech’i değerlendiren AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, sektördeki yaklaşık 350 firmanın 10 bin civarında kişiye istihdam sağladığını söyledi. 2018’deki sektörün toplam işlem hacminin yaklaşık 200 milyon dolar olduğunu belirten Erol, bu yıl bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artacağını, ekonomik krize rağmen 300 milyon dolar bandına yükseleceğini dile getirdi. Bunun en önemli nedeninin ihracat ve firmaların Ar-Ge çalışmaları olduğunu ifade eden Mustafa Erol, “Şu anda bu fuarla beraber semeresini almaktayız. Yaklaşık 105 ülkeye ihracatı olan bir sektörden bahsediyoruz. 2018’de her 100 ithal makineye karşı, 167 makine ihraç etmişiz. Şu anda her 100 makineye 250 ihracatımız var. Cari açığın olmadığı bir sektörüz. Özellikle son 5 yıldır cari fazla veriyoruz. Bunun en önemli nedeni hem yan sanayinin, hem de iyi yetişmiş genç nesillerin şu anda yapmış oldukları teknolojik gelişmelerle Avrupalı lehtarlarımıza karşı makinelerimizin ve yan sanayimizin ciddi kalite artırmasıdır. Fuara 77 bin 627 ziyaretçi geldi. İstanbul’da Reed Tüyap’ın düzenlemiş olduğu en büyük fuar. Bu ziyaretçilerin yaklaşık 3’te 1’i yabancı. 5 yıl önce 5 bin yabancı ziyaretçiden bugün bu rakamlara ulaştık. Bu da demektir ki, makine imalatı Türkiye’de gerçekten bir ivme kazanmış durumda” diye konuştu.

‘Her krizden fırsat yaratmak gerekir’

Kadınların sektör için önemine değinen AİMSAD Başkanı Erol, sektörün en önemli alıcılarının kadınlar olduğunu ve sektöre yön verdiklerini vurguladı. Sektör olarak devamlı yenilik yaptıklarını kaydeden Erol mobilyada, cam, mermer, metal, akrilik gibi pek çok malzeme kullanıldığı için Ar-Ge ekiplerinin hiç durmadan çalışmak zorunda olduğunu aktardı.

“Bu kadar enerji olunca ve ekipler de çalışmayı çok sevince, bu durum ihracatta da başarı olarak geri dönüyor” diyen Erol, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar, iç piyasada özellikle finans sıkıntıları nedeniyle firmaların ihracata yöneldiğinden bahsetti. Bu sebeple de bir fırsat olduğunu düşündüğünü dile getiren Erol, her krizden bir fırsat yaratmak gerektiğini, ihracattaki artışın en önemli sebeplerinden birinin de iç pazardaki daralma olduğunu dile getirdi. Fuarda sektör firmalarının birer atölye irisi olmaktan, fabrika düzenine geçtiklerinin görüldüğünü belirten Mustafa Erol, boya kalitesinden tasarım kalitesine, otomasyonuna varıncaya kadar firmaların bu konuda da kendilerini çok geliştirmiş olduklarını ifade etti.

‘Marka olursak ihracat daha iyi noktalara ulaşır’

Dünyada genelinde makine üretiminde sektörde 3 büyük ülke olduğunu bildiren Mustafa Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkeler Almanya, İtalya, Çin. Biz sıralamada her zaman ilk 10’dayız. Avrupa’da üçüncüyüz. Genel makinede yüzde 25 daralma var. Ancak Türkiye’nin makine ihracatında yüzde 13 büyüme var.  Biz ne zaman ki dünyanın ve Avrupa’nın fason imalatçısı olmaktan çıkıp marka oluruz, ihracatımız çok daha iyi noktalara ulaşır. Devletin çıkardığı yeni kalkınma planında da makine öncelikli sektör seçildi. Bunun da faydalarını önümüzdeki dönemde çok göreceğiz ki biz şu anda fuarda ziyaretçilerden gördük. Tekil makine alımı için değil, komple fabrika otomasyon almak için geldiler. O yüzden kendimizi geliştirmemiz gerekiyor ki geliştiriyoruz. Bunun faydalarını önümüzdeki senelerde göreceğiz.”

‘WoodTech ziyaretçi rekoru kırdı’

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak da, WoodTech’in bu yıl ziyaretçi rekoru kırdığını söyleyerek, yerli ve yabancı markaların tamamının bu fuara odaklandığını gördüklerini dile getirdi. Türkiye ağaç işleme makineleri sanayinin, 2019 yılı dâhil son 4 yıldır dış ticaret açığı vermeyen sınırlı sayıdaki sektörlerden birisi olduğunu belirtti.

2018 yılından bu yana ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak, yurt içi yatırımların azaldığını ifade eden Arif Onur Kaçak, “Döviz kurlarındaki yükselişle birlikte ithalat çok önemli ölçüde düşmüştür. İthalat tarafında yaşanan bu gelişme yanında, sektörün ihracatta sağladığı artış da ihracatın ithalatı karşılama oranlarını yükseltmiştir. Sektör ihracatı 2019 ilk 8 ayında sektör ürünlerinin ithalatının yaklaşık 2,5 katına çıkmıştır. 2014 yılında yüzde 54,8 olan ağaç işleme makineleri sanayi ihracatının ithalatı karşılama oranı, 2019 yılının 8 aylık dönemde ise yüzde 239,2 gibi çok yüksek düzeylere erişmiştir. Dikkat çeken bir gelişme, 2018’in aynı döneminde bu oranın yüzde 147,4 olmasıdır. 2018 yılının ilk 8 ayında ithalatın yüzde 42,7 gerilemesi, yurt içi talebin çok önemli ölçüde düştüğünü göstermektedir. Ağaç işleme makineleri ihracatında görülen yüzde 7,2 düşüş ve yurt içi talepteki daralma göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemlerde sektördeki işletmelerin bir bölümünün faaliyetlerini sürdürmesi güçleşecektir” diye konuştu.

‘Fuarlarla cari açığı kapatıp fazla verdik’

İnşaat sektöründe yaşanan daralmanın ağaç işleme makinelerinin yurt içindeki talebini çok önemli ölçüde etkilediğini dile getiren Kaçak, AİMSAD olarak, aylık bazda hazırladıkları raporlarla ekonomik gelişmeleri üyeleriyle paylaştıklarını ve kendilerine bir yol çizmelerine yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Önümüzdeki birkaç yıl için öngörülerini de paylaştıklarını belirten Kaçak, bununla da kalmayıp yurt içi talebin olumlu yönde etkilenmesi için WoodTech için de ciddi bir mesai harcadıklarını kaydetti. Yıllar içerisinde yaptıkları yurtdışı fuar çalışmalarıyla da son 4 yılda cari açığı kapatıp fazla verdiklerini vurgulayan Kaçak, “Üyelerimizle birlikte yaptığımız toplu katılımların sayısını arttıracağız. 2019 yılı Kasım ayında Rusya, 2020 yılı Mart ayında Dubai, Mayıs ayında İtalya, Eylül ayında Polonya’da pavilyon çalışmalarımız olacak. Kendi yayınlarımızda işlediğimiz potansiyel ülke raporlarımızla üyelerimizi bilinçlendirerek, yeni pazarlara yönelmelerini sağlamaya devam edeceğiz. Tüm sektörlerde yaşanan daralmalara rağmen, fuarların da etkisiyle 2019 yılını 100 milyon dolar ihracat, 50 milyon dolar ithalat ve 280 milyon dolar civarında üretim ile kapatmayı öngörmekteyiz. Bu rakamları baz alarak, 2020 yılında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında artış gösterip yükselişe kaldığımız yerden devam edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Arif Onur Kaçak, bu yıl ayrıca Almanya, Azerbaycan, Belçika, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, İsviçre, İran, Kosova, Makedonya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Rusya, Sırbistan, Sudan, Tunus, Ukrayna, Ürdün gibi 20 farklı ülkeden gelen alım heyetleri ile önemli ticari işbirliklerine imza atıldığının bilgisini verdi.

Kaçak ayrıca, fuarda CNC makineler, robot entegrasyonları, fabrika ortamlarını sanal gerçeklik gözlükleri ile gezebilme gibi birçok teknolojik yeniliğin sergilendiğini de sözlerine ekledi.

ProMatt özel bölümü 4. kez İntermob’da yer aldı

ProMatt yatak imalatı yan sanayi, ekipman hammadde ve makineleri özel bölümü bu yıl da ziyaretçilerle İntermob fuarı bünyesinde buluştu. Yatak üretim hatları, yatak sanayi makineleri, yazılımlar, CAD/CAM sistemleri, tekstil ve dolgu malzemeleri, yaylar ve yay sistemleri, süngerler, yatak aksesuarları, parçalar ve test laboratuvarları gibi ürünlerin lider üreticilerinin bir araya geldiği özel bölüm tam not aldı. 

Sektöre yeni pazarlar sunmak için pazarlama ağını genişleten WoodTech ve Intermob Fuarları, gelecek yıl 10-14 Ekim 2020 tarihlerinde önemli iş bağlantılarına ev sahipliği yapmaya ve yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazar paylarını arttırmak isteyenler için etkin bir ticaret platformu olmaya devam edecek.

Umman heyeti: Türkiye’den alıp Ortadoğu’ya satmak istiyoruz

Fuarda alım heyetleri, birçok ikili görüşme gerçekleştirdi. AİMSAD Dergisi’ne konuşan Umman’dan Suher Ticaret Odası Başkanı Said El Abri Türkiye ile Umman arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek amacıyla fuarlara katıldıklarını söyledi.

Fuarda özellikle orman ürünleri, alüminyum ve mobilyaya yoğunlaştıklarını dile getiren “Ağaç işleme makineleri sanayisi alanında Türk imalatı olan ürünleri görmeye geldik. Türkiye ile Umman arasındaki işbirliğini güçlendirmek istiyoruz. Ürdün’den daha önce başka ekipler katıldı, önceki yıllarda bu fuara. İster alüminyum, ister ağaç işleme makineleri, ister mobilya ürünleri üzerinde gelen bu heyetler, özellikle buradaki işbirliğini de güçlendirme amacını taşıyordu. Sözleşmeler yapılmıştı. Şu anda 20 şirket bizimle geldi, aynı amaçla. Bizim şu anki hedefimiz Türkiye ile Umman arasındaki ticari işbirliğinin güçlenmesi. Bizde de fabrikalar var ama küçük çaplı. Türkiye’deki gibi büyük değil. Hedefimiz büyütmek. Biz merkez konumundayız. Komşu ülkeler İran, Dubai, Suudi Arabistan, Afrika’ya Türk ürünlerini satmak istiyoruz. Biz giyim olarak, gıda olarak, otomotiv olarak, makine olarak Türk malı ürünleri istiyoruz ve talibiz.  Ağaç işleme makineleri ithalatımızda en büyük payı Çin alıyor. İkinci Türkiye, sonra Almanya ve Avrupa geliyor” diye konuştu.

32. WoodTech Fuarı AİMSAD Üye Katılımcı Firmaları