Ağaç İşleme Makineleri sektörü AİMSAD iftarında buluştu
Ağaç İşleme Makineleri sektörü AİMSAD iftarında buluştu

AİMSAD tarafından düzenlenen Geleneksel İftar Yemeği, ağaç işleme makineleri, mobilya ve makine sektörünün önde gelen isimlerinin biraraya geldiği önemli bir buluşma noktası oldu.

AİMSAD tarafından Reed TÜYAP desteği ile düzenlenen Geleneksel İftar Yemeği sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla Divan Asia Otel’de gerçekleştirildi.

Geleneksel iftar yemeğinde AİMSAD üyeleri ve makine sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, yaptığı sunumda sektörün geçmiş dönem performansını değerlendirdi. 2018 yılında 102 milyon dolar ihracat yapan sektörün 2013 yılındaki rekorunu egale ettiğini belirten Mustafa Erol, sektörün 2018 yılında 138 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiğini dile getirdi.
Geçen yıl en fazla ihracat yapılan ülkelerin Cezayir, Irak, Bulgaristan, Romanya ve Rusya Federasyonu olduğunu dile getiren Mustafa Erol, en fazla ithalatın ise İtalya, Çin, Almanya, Tayvan ve Avusturya’dan gerçekleştiğini açıkladı.


Sektörün dış ticaret performansını 2000 yılından bugüne rakamlarla değerlendiren Mustafa Erol, 2008 ve 2011 yıllarında sektörün dış ticaret açığının 100 milyar doların üzerine çıktığını, ancak 2014 yılından itibaren rakamlarda iyileşme görüldüğünü ve 2017, 2018 yıllarında sektörün dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı. Türk ağaç işleme makinecileri 2017 yılında 16 milyar 146 milyon dolar, 2018 yılında ise 41 milyar 39 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Son 2 yılda ihracat yüzde 2 oranında büyürken ithalat ise yüzde 1 azaldı.

Dünyada 12. sıradayız

AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, sunumunda sektörün dünyadaki yerini de özetledi. Buna göre, 2018 yılında 102 milyon 517 bin dolarlık ihracat yapan Türk ağaç işleme makineleri sektörü dünyada 12. sırada yer aldı. Dünyada en fazla ihracat yapan ülkeler ise 2 milyar 61 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 557 milyon dolarla Çin olarak sıralandı.


2019 yılı ilk üç aylık rakamlarını da değerlendiren Mustafa Erol, 3 ayda 24 milyon 199 bin doları aşkın ihracat yapıldığını, geçen yılın aynı dönemine göre artışın yüzde 3 seviyesinde gerçekleştiğini, yine aynı dönemde de 9 milyon 515 bin doları aşkın ithalat yapılırken önceki döneme göre ithalatın yüzde 57,59 oranında gerilediğini açıkladı.


AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, sektörün leasing ile yaptığı işlemler konusunda da üyeleri bilgilendirdi. Buna göre 2018 yılında ağaç işleme makineleri 67 milyon 713 bin TL tutarında leasing işlemi gerçekleştirirken, genel toplamda sektörün iş hacmi yüzde 0,31 seviyesinde kaldı.


Sektörde kayıtlı 295 üretici bulunduğunu, bunların da toplam 6 bin 800’ü aşkın personel istihdam ettiğini anlatan Mustafa Erol, üretim olarak 5 milyon 531 bin 604 adet üretim gerçekleştirdiğini, üretim hacminin de 8 milyon 900 bin kiloyu aştığını açıkladı.

Woodtech ve İntermob gelişerek büyüyor

İftarda Reed Tüyap adına konuşan Proje Grup Başkanı Ediz Tok, AİMSAD ile ortaklaşa düzenledikleri Woodtech ve İntermob Fuarları’nın her geçen yıl gelişerek büyüdüğünü ve bu fuarların sektörün en büyük buluşma noktası olmayı sürdüreceğini söyledi.


Daha sonra söz alan Genel Müdür Yardımcısı Arzu Saraç, AİMSAD’ın sektöre yaptığı katkıları ilgiyle takip ettiklerini belirterek, AİMSAD’ın Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile başlattığı mesleki eğitim protokolü benzeri başka bir çalışmayı kendilerinin de hayata geçirdiklerini, Türkiye’de ilk defa Fuarcılık Okulu olarak TÜYAP Akademi’yi faaliyete geçirdiklerini ifade etti.


Konuşmaların ardından iftar organizasyonununa vermiş oldukları desteklerinden ötürü Reed TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Proje Grup Başkanı Ediz Tok’a ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan videoya destekleri dolayısıyla Biesse Türkiye Pazarlama Müdürü Serav Altınok’a Plaket takdim edildi.


Mesleki eğitim en önemli gündem maddesi


Törende söz alan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak da, AİMSAD’ın kısa sürede çok önemli projelere imza attığını, özellikle sosyal sorumluluk ve mesleki eğitim konusunun kendilerinin de en önemli gündem maddeleri olduğunu söyledi. Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile başlattıkları projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade eden ve projenin detaylarını konuklara anlatan Kaçak, “Biz AİMSAD olarak sektörümüze nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve sektörde var olan işgücümüzü daha nitelikli hale getirmek için elimizi taşın altına koyuyoruz. Gelişen dünya koşullarında, teknoloji bu kadar hızlı ilerlerken bu gelişmelerin dışında kalamayız. Okullarda kuracağımız en son teknoloji ile donatılmış makinelerde gençlerimizi eğiteceğiz. Biz de meslek lisesi memleket meselesi diyor, 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde desteğimizi esirgemiyoruz” dedi.


Haydarpaşa Masleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfü Cevahir de, böyle önemli bir projeyi okullarında başlattıkları için AİMSAD’a teşekkür etti. 44 dönüm arazide, 14 bine, 3 bin öğrenci ve 300’e yakın öğretmenle hizmet verdiklerini söyleyen Cevahir, “Bu laboratuvar belki de tüm Türkiye’ye hizmet edecek. Bu, sektörün kurduğu ilk sürekli eğitim merkezi olacak” diye konuştu.