AİMSAD, bu yıl 4. kez düzenlenen geleneksel iftar yemeği ile sektör temsilcilerinin en geniş katılımlı buluşmasına ev sahipliği yaptı. Adile Sultan Sarayı’nda Çeşme-i Cihan Salonu’nda gerçekleşen yemeğe, AİMSAD üyelerinin yanı sıra sektör temsilcileri ile sektör derneklerinin genel sekreterlerinden oluşan 170 misafir katıldı. AİMSAD’ın bugüne kadarki en yüksek katılımlı iftar yemeğinde, sektör temsilcileri bir araya gelerek hem sektörün bugünkü güncel konularını hem de gelecek ile ilgili hedeflerini ele aldılar. İftar yemeğinde ayrıca AİMSAD ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Derneği (AEMDER) ile iş birliğinin arttırılması, bilgi alışverişi sağlanması, insan kaynakları, ortak etkinlik, çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri yapılması hususlarını içeren protokolün imza töreni de gerçekleştirildi.
İftar yemeğinde, dördüncü yılını tamamlayan AİMSAD’ın başlıca faaliyetleri hakkında kısaca bilgi vermek için kürsüye gelen Genel Sekreter Arif Onur Kaçak, 6 Haziran 2014 yılında kurulan derneğin hali hazırda 55 asil, 2 onursal ve 1 akademik olmak üzere toplamda 58 üyesinin bulunduğunu açıkladı. 4 yıllık süreç içerisinde Yönetim Kurulu’nun 65 kez, mevcut olan 6 komitenin ise toplamda 73 kez toplandığını aktaran Kaçak, “Üyelerimize gerek faaliyetlerimiz hakkında gerekse bilgilendirme yapmak amacıyla çeşitli konularda 335 adet duyuru gönderildi. Bu dönemde 3 panel organize edildi ve bunun yanı sıra 5 farklı panele ise konuşmacı olarak katılım sağlandı” bilgisini verdi.
2015 yılı itibariyle 2 ayda bir AİMSAD Dergisi’nin, her yıl olmak üzere de AİMSAD Üye Kataloğu’nun yayımlanmaya başlandığını hatırlatan Kaçak, 3,5 yıllık süreç içerisinde 18 sayı dergi, 4 üye kataloğu, 1 yabancı dilde fuar gazetesi ve 1 faaliyet raporu hazırlandığını; toplamda 100 bin adet yayının çeşitli mecralarda dağıtımının gerçekleştirildiğini açıkladı. Ayrıca, yılda bir kez hazırlanan ve yaklaşık 100 sayfadan oluşan “Genel Ekonomik ve Sektörel Veriler” isimli raporun ise online olarak e-posta ortamında 5 bine yakın kişiye gönderildiğini vurgulayan Kaçak, “AİMSAD Dergisinde bugüne kadar; 18 kapak dosyası, 30 ülke ve 18 şehrimiz gerek ekonomi, gerek sektörel gerekse turizm açısından incelendi ve üyelerimiz ile okurlarımızın beğenisine sunuldu. Ayrıca, dergimizde 36’sı üyemiz ile olmakla birlikte toplamda 66 röportaja yer verildi. Öte yandan sektörün, üyelerimizin ve Derneğimizin basın tarafında da bilinirliliğini arttırmak ve tanıtmak amacıyla 2017 yılı Ocak ayından bu yana profesyonel bir iletişim uzmanı ile çalışmaktayız. Yapılan basın çalışmaları kapsamında reklam eşdeğeri 300 bin dolara tekabül eden birçok haberimiz ulusal ve yerel basın ile internet haber sitelerinde yayınlandı” dedi.
[su_custom_gallery source=”media: 362442,362441,362440,362439,362438,362437,362436,362435,362434″ limit=”30″ link=”image” target=”blank” width=”220″ height=”150″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]
Konuşmasında AİMSAD’ın kurumsal internet sitesinin yenilendiğini ve ciddi bazı çalışmalar yapıldığını söyleyen Arif Onur Kaçak, “Bunların başında her biri biner kelimeden oluşan Türkçe dahil toplam 11 dilde online sektörel terimler sözlüğü ile mobilya üreticileri ve AİM ithalatçılarından oluşan 9 bin 100 adet yabancı firma bilgileri AİMSAD internet sitesi üzerinden üyelerimizin kullanımına açıldı. Üyelerimiz, kendilerine özel panelden ise Türkçe ve İngilizce olmak üzere firma tanıtımlarını, ürünlerini, iletişim ve sosyal medya bilgilerini kendileri girebilmekte ve ürün kataloglarını yükleyebiliyor. Ayrıca, AİMSAD Dergimizin internet sitesi de 2015 yılında aktif hale geldi ve sektörün haber portalı olması hedeflendi. Bu çerçevede, Dergimizin online versiyonları ve dergi haberlerinin yanı sıra, haber ajansı üyelikleri vasıtasıyla 3,5 yılda internet sitemize yaklaşık 3 bine yakın haber girişi yapıldı” şeklinde konuştu.
Üyeler ile olan iletişimi arttırmaya ve önerilerini almaya çok önem verdiklerine dikkat çeken Arif Onur Kaçak, bu kapsamda, üyelerin yoğunlaştığı İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir illerinde toplamda 9 üye buluşması, 4 iftar yemeği ve 3 kahvaltı organizasyonu gerçekleştirildiğini ve dernek faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydetti. Derneği, sektörü ve üyeleri en iyi şekilde temsil etmek adına yurtdışı fuarlarına katılım sağladıklarına da değinen Kaçak, sözlerine şöyle devam etti: “Bu bağlamda; başta Almanya Ligna fuarları olmak üzere İtalya, Rusya, Dubai, Amerika, Polonya, Ukrayna, Mısır, İran ve Yunanistan’da toplam 20 yurtdışı fuarına stantla katılım sağlandı. İlk olarak 2017 yılında Rusya’da 6 üyemiz ve ardından 2018 yılında Dubai’de 8 üyemiz ile birlikte Türk Pavilyonu organize edildi, ortak stant ile ülkemiz ve sektörümüz başarıyla temsil edildi. Beğeni toplayan bu çalışmamızı aralık ayındaki Mısır fuarı ile devam ettirme arzusundayız. Yine üyelerimize fayda sağlamak ve onlar için ekonomik koşulları iyileştirmek adına 2019 yılı itibariyle Ukrayna, 2020 yılı itibariyle ise İtalya ve Amerika Fuarlarının satış organizasyonu AİMSAD tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca, bu yıl itibariyle Türkel Fuarcılık işbirliği ile Mısır ve Dubai Fuarlarının üyelerimiz nezdindeki satış organizasyonunun AİMSAD tarafından yapılacağını belirtmek isterim.”
[su_custom_gallery source=”media: 362451,362450,362449,362448,362447,362446,362445,362444,362443″ limit=”30″ link=”image” target=”blank” width=”220″ height=”150″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]
Proje danışmanları aracılığıyla AB ve TÜBİTAK nezdinde açılan proje çağrılarını takip ederek üyeleri belirli periyotlarla bilgilendirdiklerini ifade eden Arif Onur Kaçak, bu kapsamda, AİMSAD olarak Sürdürülebilir Veri Toplama ve Analizi konusunda STK’lar için açılan bir proje çağrısına başvuru yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, MİB tarafından Piyasa Gözetimi ve Denetimi konusunda başvurusu yapılan projede ise ortak olarak yer aldıklarını aktaran Kaçak, bu iki projenin de Ulusal Ajans tarafından değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti. Derneğin kuruluşundan bu yana Eumabois, TOBB Makine Sektör Meclisine, Orkamotek, MAKTEK’ne, MSSP’na, TSE AİM Ayna Komitesi’ne, Kalkınma Planı Makine Çalışma Grubu’na ve son olarak MAKFED’e üye olunduğunu da hatırlatan Kaçak, “Ayrıca, Başkanımız Mustafa Bey hali hazırda Eumabois Yönetim Kurulu üyesidir. Bu vesile ile, Eumabois’in bu yıl eylül ayında gerçekleştirilecek olan genel kuruluna AİMSAD olarak İstanbul’da ev sahipliği yapacağımızı da duyurmak isterim” diye konuştu.
AİMSAD faaliyetlerini gerçekleştirme konusunda verdikleri desteklerden dolayı tüm Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkürlerini sunan Arif Onur Kaçak, ayrıca maddi ve manevi olarak tüm organizasyonlarda 4 yıldır fayda sağlayan REED TÜYAP Fuarcılık yetkilileri ve çalışanlarına teşekkür etti ve iki kurum arasındaki işbirliğinin artarak devamını diledi.
İftar yemeğinde konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, son yıllarda sektörün ekonomik başarı ortaya koyduğunu belirterek, ‘’Sektör, üretimini bir önceki yıla göre ikiye katladı, ihracatını ise yüzde 60 artırdı. Dayanışma ve birlik ile başarı geliyor. Omuz omuza vermemiz gerekiyor. 4 yıl önce kurulan dernek, bugün aynı heyecanla yoluna devam ediyor. Biz de İTO olarak sizlerle beraber olacağız. AİMSAD’ın yarın da başarılı faaliyetlerine devam edeceğine inanıyorum’’ şeklinde konuştu.
İftar yemeğinde İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun ardından kürsüye gelen AİMSAD Başkanı Mustafa Sabri Erol da, dinlenmeden çok çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, büyüyebilmek adına çok plan ve strateji belirlediklerini kaydetti. Bu dönemin kendilerinin ikinci dönemi olduğu bilgisini veren Erol, şöyle devam etti: “Eğitim ve yurtdışında tanıtım en önem verdiğimiz iki konu. Özellikle eğitime yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çok önemsiyoruz. İTO bize çok yardımcı oldu. En önemli, en zor konulardan biri yurtdışı tanıtımı. Onlar bize gelmiyorsa biz onlara gideceğiz. Bu konuda REED TÜYAP da bize yardımcı olacak. Yurtdışından müşterileri buraya getireceğiz. Rusya’da bir katılım yaptık ve 7 firma ile birliktelik gösterdik. Gücümüzü artırdık. Faydasını görüp 9 firma ile Dubai’ye gittik. Üyelerimize sesleniyorum, lütfen birlikte olmaktan korkmayın. Üyelerimizin bizimle gitmek istediği fuarları, ulaşmak istediği pazarları paylaşmasını istiyoruz.”
Bugüne kadar sadece 2 fuara Türk Pavilyonu organize edildiğini söyleyerek, “Açıkçası ben bu sayıyı düşük buluyorum” diyen Erol, 2017 yılında ve 2018 yılı ilk 4 ayında ihracatın ithalatı geçtiği bir sektör olarak, çok daha fazla ortak katılım göstermek gerektiğini vurguladı. İstanbul Ağaç İşleme Makinesi Fuarı’nın da ihracat açısından çok önemli olduğunu kaydeden Erol, “Ancak, yabancı ziyaretçi kalitesini ve sayısını arttırmak için REED TÜYAP ile birlikte roadshow’lara önem vermemiz gerekiyor” dedi.
Diğer bir konu olan eğitim noktasında ise; İzmir’de 2 kez yaklaşık 80 akademisyenin katıldığı Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli gerçekleştirildiğini kaydeden Erol, şunları dile getirdi: “Bizim bu panellerin sayısını ve meslek liseleri ile olan çalışmalarımızı arttırmamız gerekiyor. Bu kapsamda, üniversite-sanayi işbirliği hususunda hem akademisyenleri hem de sektörü bir araya getirecek bir portal üzerine çalışıyoruz. Bu portal ile firmalarımız doğrudan işin uzmanı akademisyenlere ulaşabilecek. Gerekirse, danışmanlık alabilecek. Okul-Sanayi işbirliği kapsamında ise Haydarpaşa EML lisesi ile görüşmelere başladık. Buradaki amacımız hem öğrencilerin hem de sanayide çalışan kişilerin kullanabileceği/paylaşabileceği bir atölye oluşturmak. Proje, üzerine Genel Sekreterliğimiz ve Eğitimiz komitemiz çalışıyor. Daha somut adımlar atıldığında sizlerle tekrar paylaşıyor olacağız.”
İftar yemeğinde en son konuşmacı olarak kürsüye gelen REED TÜYAP Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, yurtdışından gelen ziyaretçi sayısının ve yurtiçinde de ziyaretçilerin niteliğini artırmak istediklerini ifade etti. Fuar satış sözleşmelerinin yüzde 90’ını erkenden tamamladıklarını söyleyen Muharremoğlu, ‘’Bu yüzden enerjimizi yurtdışından ziyaretçi getirebilmek için harcayacağız. Yurtdışından gelen online kayıtlarımız geçen yılın 8 kat üzerinde. Bu yıl Rusya ve Körfez ülkelerine odaklandık. THY ile işbirliği anlaşması yaptık. Fuarımıza katılımda bulunanlar THY’den indirim kazanacak” şeklinde konuştu. İftar yemeğinin bitiminde REED TÜYAP adına Ali Muharremoğlu’na, iftar yemeğine katkılarından dolayı hediye verildi.
Derneğimiz AİMSAD ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Derneği (AEMDER) ile işbirliğinin arttırılması, bilgi alışverişi sağlanması, insan kaynakları, ortak etkinlik, çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri yapılması hususlarını içeren protokol, AİMSAD Başkanı Mustafa Erol ve AEMDER Başkanı Mahir Alp tarafından imzalandı.