AİMSAD, İstanbul üyeleri ile bir araya geldi
AİMSAD, İstanbul üyeleri ile bir araya geldi

Üye ilişkilerini geliştirmek, sektördeki son gelişmeleri değerlendirmek ve derneğin yürütmüş olduğu çalışmalarla ilgili bilgi vermek için üye buluşmalarına devam eden AİMSAD, haziran ayında İstanbul üyeleri ile bir araya geldi. 9 Haziran 2023 tarihinde Kozyatağı Byotell’de organize edilen üye buluşmasına AİMSAD Yönetim Kurulu Üyeleri, AİMSAD Genel Sekreterliği ve İstanbul Üyeleri katılım sağladı.

Kurulduğu günden bu yana üyeleriyle sektördeki gelişmeleri ve yaşadıkları sorunları masaya yatırmak ve sektör içindeki birlikteliği artırmak için bir araya gelen AİMSAD, 9 Haziran 2023 tarihinde Kozyatağı Byotell’de İstanbul Üyeleri ile buluştu. Yönetim kurulu toplantısı sonrası gerçekleştirilen toplantıya yaklaşık 35 kişi katılım sağladı. Üyelerin sorunları, talep ve önerilerinin görüşüldüğü toplantıda AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, dernek çalışmaları ve hedefleri ile ilgili bilgi paylaştı.

AİMSAD’ın ortak akılla hareket eden bir dernek olduğuna değinen AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş; “Bildiğiniz üzere derneğimiz ciddi bir büyüme yaşıyor. İki yıl önce başkan seçildiğim günden bu yana, üye sayımız yaklaşık iki katı arttı.  Geçtiğimiz dönemde gerek bazı anlaşmazlıklardan dolayı gerekse stratejik uyumsuzluklardan dolayı farklı bir dernek kurulmuştu. O dernekteki arkadaşlarımız, derneğimize tekrar geri geldiler. Dolayısıyla derneğimiz çok geniş bir katılıma ulaştı ve güçlü bir dernek haline geldi. Dokuz yaşında genç bir dernek olmamıza karşılık söz sahibi olan, kendi kaderini kendi çizen bir dernek konumundayız” dedi.

“Dernek üyelerimize eşit şartlar sağlayabilmek için sistemin değişmesi gerekiyordu”

WoodTech Fuarı ile ilgili hayata geçirilen yeniliklerle ilgili güncel bilgileri üyelerle paylaşan İsmet Toktaş; “Hepimizin bildiği üzere Intermob ve WoodTech Fuarı bu yıl itibariyle ayrı ayrı organize edilecek. Uzun yıllardır, istediğimiz sunum alanlarına sahip olamıyorduk. Geçmişten gelen bazı adaletsizlikler de söz konusuydu. Dernek üyelerimize eşit şartlar sağlayabilmek adına bu sistemi değiştirmemiz gerekiyordu. Intermob Fuarı ile ayrılmamızın öncelikli sebebi, fuar alanının yetersiz olmasıydı. Hepimizin büyüme talepleri mevcut ancak fuar alanı bunu karşılayamıyordu. O yüzden bir şeylerden feragat etmemiz gerekiyordu, bu nedenle Intermob Fuarı ile ayrıldık. Bu fuarla ayrılmamızın bize zarar vereceğini düşünmüyorum. Fuar alanındaki aşırı kalabalığın bize bir avantaj sağladığını da düşünmüyorum açıkçası. Kalabalık artıkça verim artmıyor, hatta düşüyor. Sonuç itibariyle müşterilerinize vakit ayırırsanız, istediğiniz ticari iş birliklerine ve sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla WoodTech’in öz ama daha verimli bir fuar olabilmesi adına girişimlerde bulunduk” diye konuştu.

“Daha kararlı, duruşu belli olan ve gerçekten de güven veren firmalar olmaya çalışıyoruz”

Türk ağaç işleme makine sektörü olarak, dünya çapında çok önemli başarılara imza attıklarını ifade eden Toktaş; “Bunu tüm üyelerimiz için söylüyorum. Eskisi gibi pasif, üçüncü sınıf mallar üretmiyoruz. Daha kararlı, duruşu belli olan ve gerçekten de güven veren firmalar olmaya çalışıyoruz. Bunun için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Son dönemdeki büyüme oranlarımız bunu net bir şekilde gösteriyor. Bugün ihracatımız, ithalatımızdan fazla. Aramızda ithalatçı arkadaşlarımız da var. Biz ithalatçı firmalarımızı hiçbir zaman kendimizden ayırmadık. Çünkü onların da gönlünde Türk makinecisinin yattığını biliyoruz. Sonuç itibariyle onlar da bizim sektördeki paydaşlarımız. Türk makinecisi büyürse, sektör büyür. Türk makine ekolünün gelişmesi, bunun dünyada tanınması, belli bir değer algısının oluşturulması zaman alacaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız senelerdir devam ediyor. Gerek fuarlarda gerek basın ve medyada AİMSAD olarak kendimizi tanıtacak önemli çalışmalara imza atıyoruz. En son LIGNA Fuarı’nda 53 Türk firmasının 37’si AİMSAD üyesiydi. Bu müthiş gurur verici bir durum. Katılımcı ülke sıralamasında ise ilk beşte yer aldık” şeklinde konuştu.

 

“Amacımız tüm üyelerimizin derneğimizden en iyi şekilde yararlanabilmesi”

Dünyada Türk makinesine ve Türk makinecisine olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyen İsmet Toktaş; “Sektörün en önemli oyuncuları olan İtalyanlar ve Almanlar her zaman Türklerden bahsediyorlar. Bu bizim başarımızın göstergesidir. Ama elbette bu biz bir noktaya geldik, her şeyi çözdük anlamına gelmiyor. Bu doğru yolda olduğumuzu, ilerlemeye açık olduğumuzu ve daha iyisini yapabileceğimizi gösteriyor. AİMSAD olarak her şeyden önce tüm üyelerimizle bilgi paylaşımı içinde olma, yeni bir vizyon açma derdindeyiz. Amacımız tüm üyelerimizin derneğimizden en iyi şekilde yararlanabilmesi. Sonuçta dernekler başkan ve yönetim kurulu üyelerinin malı ya da şirketi değildir. Dernekler, üyelerindir, üyelerin faydası için çalışan organizasyonlardır. Her türlü fikri, her türlü konuyu, her türlü öneriyi sonuna kadar tartışabiliriz, konuşabiliriz. Buna hem ben hem yönetim kurulu üyelerimiz sonuna kadar açığız. Akıl akıldan üstündür bizim göremeyip, sizin gördüğünüz şeyler olabilir. Biz sonuç itibariyle her türlü çalışmayı hepimizin menfaati, hepimizin çıkarı için yapıyoruz” diye konuştu.

“Farklılık yaratmak bizim için en önemli strateji”

Dünyadaki Çin tehlikesine dikkat çeken AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş şunları söyledi; “Üretici olarak baktığımızda, Çinlilerin koşulları ve piyasaya sağlamış olduğu avantajlar bizi sıkıştırıyor. Biz burada ayrışmak, kendimizi bir tarafa çekmek durumunda kalıyoruz. Kendimizi Çin tarafına çekemeyeceğimize göre Avrupa tarafına yani kalite tarafına, hizmet tarafına çekmek durumundayız. Farklılık yaratmak bizim için en önemli strateji. LIGNA Fuarı’nda da gezdim, gördüm Türk makinecilerinin son yıllarda ürettiği makinelerin eskiyle hiçbir alakası yok. Gerek estetik açısından gerek tasarım açısından gerek sunduğu hizmet açısından makinelerimiz Avrupalılarla yarışır duruma geldi. Ayrıca eskisi gibi kıyıda, köşede ürünlerimizi sergilemiyoruz. Stantlarımız hollerin en can alıcı noktalarında ve her birimiz ürünlerimizi en iyi şekilde sergilemek için ciddi maliyet yüklerinin altına giriyoruz. Bizimle ilgili mevcut negatif algıyı yıkmanın yolu daha iyi sunum, daha iyi pazarlama ama her şeyden önce birlik olmak.”