AİMSAD’tan Ankara Çıkarması
AİMSAD’tan Ankara Çıkarması

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, sektörde öncelikli hedefin 65 milyon dolar olan ihracatını 650 milyon dolara yükseltmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda fuar katılımlarına önem verdiklerini anlatan Erol, “Daha gideceğimiz çok yolumuz var. 2017 yılında 24 fuara katılacağız” dedi.

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD),  Ankara’da 2. kez üyeleriyle buluştu.

AİMSAD Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterliği, 29 Eylül 2016 tarihindeki Ankara programı kapsamında, önce Netmak Kesici Takımlar firmasının fabrika binalarını ziyaret etti.

Daha sonra, Ankara’da sektör temsilcileri ile bir buluşma gerçekleştirdi. Ankara organizasyonu kapsamında MAKFED ve MİB’in ev sahipliğinde yönetim kurulu toplantısını da yapan AİMSAD, Ankara ve çevre illerdeki üyeleri ve sektör temsilcileriyle de bir araya geldi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Fuaye Salonu’nda gerçekleştirilen AİMSAD Ankara Sektör Temsilcileri Buluşması’na yönetim kurulu üyeleri ve üyeler dışında kamu kesiminin önde gelen temsilcileri de katıldı.

Etkinlik kapsamında 22-26 Ekim 2016 tarihlerinde TÜYAP Büyükçekmece Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Ağaç İşleme Makinesi 2016 Fuarı ile ilgili yapılan faaliyetler hakkında da üyelere bilgi sunuldu.

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, etkinlik kapsamında yaptığı açılış konuşmasında sektörün Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemine dikkat çekti. AİMSAD Sektör Temsilcileri Buluşması ile amaçlarının İstanbul dahil olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa’daki üyeler ile bir araya gelerek sektörü ve sorunlarını değerlendirmek olduğunu söyledi. Erol, “Amacımız bu etkinliklerde tanışıp kaynaşmak, üyelerimizin sıkıntılarını dinlemek. Ayrıca üyelerimizin Tüyap ile ilgili sıkıntıları varsa bu sorunlarını da çözmek istiyoruz” dedi.

Bu yıl 2.’si gerçekleştirilen AİMSAD Ankara Sektör Temsilcileri Buluşması’nda sektörün dünya pazarındaki yeri, ihracat konusundaki hedefleri ve bu alanda yapılması gerekenler konuşuldu.

“Ankara bizim için çok önemli”

Sektör buluşmaları kapsamında yönetim kurulu toplantısını MAKFED ve MİB’in ev sahipliğinde Ankara’da yaptıkları ifade eden Erol,  bu konuda her iki kuruma da teşekkür ederek, “Biz yine Ankara’ya geleceğiz. Burada sizlerle olmaktan çok memnununuz. Ankara bizim için çok önemli. Türkiye’deki mobilyacılığın önemli bir merkezidir. Buradaki mobilyacılarda sorunlarını dile getiriyorlar. Üretici arkadaşlarımızın da ciddi sorunları var.  Devlet ve diğer resmi kuruluşlarla olan sıkıntılarını dinledik” diye konuştu.

“Daha gidecek çok yolumuz var”

Dünya ve Türkiye’deki ağaç işleme makinaları pazarındaki mevcut durum ve pazardaki gelişmeler hakkında katılımcılara bilgi veren Erol, 2015 yılı sonu itibariyle dünyadaki ihracat pazarının 7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türkiye’nin bu pazardan 65 milyon dolar pay aldığını ve ülke sıralamasında 13. olduğunu belirten Erol, şu bilgileri verdi:

“Dünyada 2015 yılı sonu itibariyle 7 milyar dolarlık bir ağaç işleme makinaları ihracat pazarı var. Bu 7 milyar pazarın 3 milyar dolarlık bölümünü Alman ve İtalyan firmaların ihracatı oluşturuyor.  Türkiye 65 milyon dolarlık ihracatı ile 13. sırada yer aldı. Ayrıca ihracat yapan ülke sıralamasında ilk 5 firma bu 7 milyar dolarlık pazarın yüzde 70’lik bölümüne hakim. Daha gideceğimiz çok yolumuz var. Ne yapacaksan bir an evvel yapmamız lazım. İşbirlikleri ve ortaklıklar yapmamız gerekiyor.”

Hedef, 650 milyon dolar ihracat

Türkiye’deki ağaç işleme makinaları sektörünün 2011 yılında 90 milyon dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Erol, “Pazar 2011 yılında 90 milyon dolarlık ihracatı gördü. Önceliğimiz 2011 rakamlarını geçmek ve 100 milyon dolarlık ihracata ulaşmak. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında piyasalarda durgunluk yaşandı. Kurban Bayramı’ndan sonra piyasalarda biraz hareketlenme var ama bizim sektörümüzün daha çok siparişe ihtiyacı var. Üyelerimize yurtdışı pazarlara konsantre olmasını öneriyoruz. Birbirimizi rakip görmeden ihracata odaklanmalıyız. 65 milyon dolar olan ihracatımızı 650 milyon dolara çıkarttığımız günleri görmek istiyoruz. Bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Dünya pazarından daha fazla pay almayı umut ediyorum” diye konuştu.

“2017 yılında 24 fuara katılacağız”

Üyelerinin ihracat konusunda daha hızlı yol alabilmesi için fuar katılımlarını önemsediklerini ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Erol,  “AİMSAD olarak son 18 ayda 8 fuara gittik. 2017 yılındaki hedefimiz 24 fuara gitmek. Yani her ay iki fuara gitmeyi hedefliyoruz.  Nerede fuar AİMSAD orada olacak.  Bu konuda Tüyap’ta bize çok destek veriyor. Onlara da teşekkür ediyoruz. Ayrıca yurtdışındaki diğer imalatçı dernekler ile ortak projeler yapıyoruz. Üyelerimizin envanterlerini onlara gönderiyoruz. Onların envanterlerini de kendi üyelerimiz ile paylaşıyoruz.  En güzel ortaklıklar çözüm ortaklıklarıdır. Biz çalışıyoruz. Üyelerimize yoğun bir bilgilendirme yapılıyor. Yeni bir derneğiz ama Avrupa Ağaç İşleme Makinecileri Federasyonu (EUMABOIS)’nun yönetim kuruluna girdik.  7 gün 24 saat çalışacağız” bilgilerini verdi.

Fuar dünyaya ‘güven’ verecek

Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. Proje Grup Başkanı Ediz Tok da 22-26 Ekim 2016 tarihlerinde TÜYAP Büyükçekmece Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Ağaç İşleme Makinesi 2016 Fuarı ile ilgili yapılan faaliyetleri paylaştı.  Fuarın tamamının dolu olmasıyla Türkiye’nin dünya pazarına güven verdiğine vurgu yapan Tok, üyeleri bekleyen yenilikler hakkında şunları söyledi:

“Fuar için az vakit kaldı. Fuarın heyecanını yaşıyoruz. Üyeleri ve katılımcıları güzel sürprizler bekliyor. Avrupa’daki fuar içi navigasyon sistemini bu fuarda kullanmaya başlayacağız. Böylece fuar alanı büyüdüğü için firmaların bulunamama sıkıntısını çözeceğimizi düşünüyoruz.  Ayrıca elektronik ortamda varız. Katılımcılar ile birebir iletişimde olmamız lazım. Üyelerde bizlerle temasta olsun. Katılımcı firmalarımız yeni getirdikleri ürünleri bizimle paylaşsın ki bültenlerimizde bizde paylaşabilelim. Hedef, yabancıların burada güvenli bir pazar olduğunu görmelerini sağlamak, Fuarımız dolu. Bu dünya pazarına güzel bir mesaj. Gelen ziyaretçiler ürünlerimizi gördükçe zaten daha hızlı yol alınacaktır.”