ğaç işleme teknolojisi ve mobilya yan sanayi sektörlerinin buluşması olarak TÜYAP organizatörlüğünde, AİMSAD iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri ve İzmir Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı İZWOOD 2018, 10-14 Nisan tarihleri arasında Fuarİzmir’de gerçekleştirildi.
Sektörün yeni pazarlara ulaşmasında bir köprü olmak amacıyla misafirlerin ağırlandığı fuarda; orman endüstrisi için makine, teknik donanım ve hizmetler, ağaç işleme makineleri, yüzey işlemleri makineleri, ağaç kesme makineleri, elektrikli ve mekanik el aletleri, mobilya üretim makineleri sektör profesyonellerine tanıtıldı.
İZWOOD ile eş zamanlı düzenlenen PLASTPAK ile birlikte fuarlara 12,368 kişilik ziyaretçi katıldı. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da ziyaretçi ilgisiyle karşılaşan fuarlar, geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 büyüdü. 25 ülkeden toplam 206 firma ve firma temsilciliğini 17 bin metrekare kapalı alanda buluşturan fuarlar, 567’si yabancı toplam 12,368 sektör profesyonelini bir araya getirerek sektörün gelişimi için önemli iş birliklerine zemin hazırladı. Türkiye’nin 54 farklı şehrinden gelen sektör profesyonellerine kapılarını açan fuarlar, Türkiye endüstrisinin büyümesi için çalışan tüm firmaların yeni pazarlara ulaşmasında önemli bir köprü oldu.
TÜYAP tarafından düzenlenen plastik-ambalaj sektörleri ile ağaç işleme teknolojisi-mobilya yan sanayi sektörlerinin bir buluşması olan PLASTPAK ve İZWOOD 2018 Fuarları, sektör profesyonellerini buluşturdu. Fuarlarda birçok yeni teknoloji vitrine çıkarken, sektördeki son teknolojiler ile donatılmış ürünler sektör profesyonelleri tarafından fuarda büyük ilgi gördü.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği (EGEPLASDER) işbirliğiyle düzenlenen PLASTPAK; plastik makineleri, kimyasal ve hammaddeler, kalıp, ısı ve kontrol cihazları, makine yan ve ara sanayi, hidrolik ve pnömatik sistemler, ambalaj makineleri, ambalaj ürünleri, ambalaj üretimine yönelik yardımcı cihaz, donanım ve sistemler, hammadde ve ara ürünler, hizmetler, geri dönüşüm ile ilgili ürünlere ev sahipliği yaptı.
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) işbirliğiyle düzenlenen İZWOOD 2018 ise; orman endüstrisi için makine, teknik donanım ve hizmetler, ağaç işleme makineleri, yüzey işlemleri makineleri, ağaç kesme makineleri, elektrikli ve mekanik el aletleri, mobilya üretim makineleri sektör profesyonellerine tanıttı. Aynı alanda eş zamanlı düzenlenen İzmir Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı kapsamındaysa ahşap orman ürünleri, mobilya aksesuarları, kimyasal malzemeler, boya, vernik, cila ve renklendiriciler, oturma grubu ve yatak üretim malzemeleri, üretim alet, ekipman ve yardımcı ürünler sergilendi.
AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Dinç: “Makine fuarlarının İzmir’de canlanması heyecan verici”
Fuarın açılışında konuşan AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Dinç, ağaç işleme makine sektörünün büyüyen ve gelişen mobilya sektörüne paralel büyüdüğünü belirterek, “Mobilya üretim merkezlerinden olan İzmir, kuşkusuz bizler için çok önemli. Yeni fuar alanı ile birlikte makine fuarlarının İzmir’de yeniden canlanması heyecan verici” dedi. Ağaç işleme makine sektörünün 2017 yılında genel makine ihracatı içinde ihracatının ithalatını geçen tek sektör olduğunu hatırlatan Dinç, hedeflerinin gelecek yıllarda bunu daha da üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyledi. Dinç, “Ağaç işleme makine sektörümüz yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, 2017 yılında ihracatını yüzde 20 arttırarak, 84 milyon dolar seviyesine ulaştırdı. İhracatımız sevindirici şekilde artmaya devam ediyor. Bu rakam, son 4 yılın rekorudur” diye konuştu.
Üniversite ve sanayi birlikteliği
Dinç, geçen yıl İZWOOD Fuarı çerçevesinde AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi tarafından ilki yapılan Ağaç İşleme Makineleri Paneli’nde sanayiciler ile üniversitelerin sektörle ilgili bölümlerindeki akademisyenlerin 12-13 Nisan tarihlerinde ikinci kez bir araya geleceğini bildirdi. Dinç, AİMSAD’ın her yıl düzenleyerek gelenekselleştirmeyi amaçladığı panel ile sektördeki yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi ve sanayicinin talebine uygun olarak üniversitelerde araştırma yapılıp ürün geliştirilmesinin hedeflendiğinin altını çizdi.