Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis toplantısı, aralarında AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın da bulunduğu meclis üyelerinin katılımıyla, TOBB’un Ankara’daki merkez binasında gerçekleştirildi.
Toplantıda Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Makine Şube Müdürü Mehtap Önal, Makine Dış Ticaretinde 2019 yılı ilk 8 ay değerlendirmesini paylaştı.
Meclis DanışmanıDoç Dr. Ruhi Gürdal’ın Sektör Temel Göstergelerindeki Gelişmeler ve 2019 yılı ilk yarı değerlendirmesini sunduğu toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Vekili Mehmet Yurdal Şahin, yatırım teşvik uygulamalarının makine sektörü açısından değerlendirilmesi ve teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı çalışmalarını aktardı. Bölgesel teşvik uygulaması* destekleri hakkında bilgiler veren Şahin, 1. bölgede yüzde 15-20 arasında vergi indirimi, 2-3 yıl arasında sigorta primi işveren hissesi desteği verildiğini söyledi. Bu oranların 1. bölgeden 6. bölgeye kadar arttığını ve 6. bölgede yüzde 50-55 vergi indirimi bulunduğunu belirten Yurdal Şahin, 10-12 yıl da sigorta primi işveren hissesi desteği sunulduğunu ifade etti.
2017’den bugüne dek verilen teşvik miktarlarını açıklayan Şahin, şu bilgileri verdi: “1. bölgede bugüne dek 311 milyon 932 bin TL tutarında yardım yapıldı ve 497 bin 333 kişiye istihdam sağlandı. 6. bölgede ise devlet yardımının miktarı 33 milyon 387 bin TL oldu ve 232 bin 473 kişi işgücüne katıldı. Son dönemde verilen teşviklerde de bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre orta ve yüksek teknolojili yatırımlarda, 4. bölgeye uygulanan teşvikler uygulanıyor. Makine ve teçhizat imalatı da bu yatırımlar arasında yer alıyor. Proje bazlı teşvik sisteminde ise 500 milyon TL üzerindeki yatırım projeleri, proje bazlı olarak özel destek mekanizmaları ile destekleniyor. Nitelikli personel desteği kapsamında da 1 kişinin brüt asgari ücretinin 20 katına kadar destek veriliyor. Diğer desteklerde ise, asgari ücret kadar destek veriliyor.”
2019 yılı itibariyle başlatılan teknoloji odaklı sanayi hamlesinden** bahseden Şahin, Ekim ayında konuları belirleyerek çağrı yapacaklarını belirtti. Verilen teşviklerin stratejik yatırım ya da proje bazlı teşviklerden oluşacağını bildiren Yurdal Şahin, aynı zamanda TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerinden de faydalanabileceğini aktardı.
Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Mevzuat Komitesi Makine Verimlilik Merkezi Fizibilite Raporu hakkında bilgi verirken Ayrıca, 13-14 Şubat 2020’de Ankara’da gerçekleşecek 10. Pompa-Vana-Kompresör hakkında bilgilendirme yapıldı.
*https://sgm.sanayi.gov.tr
**http://www.resmigazete.gov.tr