Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa Birliği desteği ile yürüttüğü, “Makine Sektöründe AB Mevzuatının Daha İyi Uyumlaştırılması ve Uygulanmasıyla Ürün Güvenliğinin Arttırılması Teknik Destek Projesi” hayata geçirildi.
2 Temmuz 2019 tarihinde Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Giulio Francesco Gentile ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan’ın yanı sıra, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İşadamları Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, Mali ve İdari İşler Sorumlusu Ezgi Kurt ve İdari İşler Uzmanı Orkan Heriş katıldı.
Bakanlık bürokratları, ilgili kamu kuruluşları ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarından üst düzey yöneticilerin yanı sıra sektörü temsilen Makine İhracatçılar Birliği Başkanı ve MAKFED Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu başkanlığındaki geniş bir heyet de toplantıda hazır bulundu. Bir yıl sürecek proje ile Avrupa Birliği ile eşgüdüm halinde, açık alanda kullanılan makinelerden kaynaklanan gürültü ve yol dışı makineler kaynaklı egzoz emisyonu mevzuatı konusunda Türkiye’deki uygulamaların etkinleştirilmesi amaçlanıyor. Projede kapsamlı eğitim programları, çalıştaylar ve uygulamada başarılı AB ülkelerine ziyaret programları düzenlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, açılış oturumunda yaptığı konuşmada makine sanayinin ihracatının yarısından fazlasının Avrupa Birliği ülkelerine yapılmasında, Türkiye’nin AB teknik mevzuatına uyumdaki başarının katkısı olduğunu vurguladı. Dönmez, “Proje ile başta Bakanlık olmak üzere makine sanayi ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarında yetkinliğin arttırılarak, insan ve çevre sağlığı koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra tüm bu çalışmaların ülke ekonomisine de dolaylı olarak katkısı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Makine İhracatçılar Birliği Başkanı ve MAKFED Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, “Avrupa makine sektörümüz için son derece önemli bir pazar. Bu ve benzeri projelerle AB mevzuatıyla sağlanacak tam uyum, üreticilerimizin potansiyelini ortaya çıkarmada önemli rol oynayacaktır. Hedefimiz mevcut ihracatımızı orta vadede ikiye katlamaktır. Başta bakanlığımız olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Projeyi yürüten BYS Grup liderliğindeki konsorsiyumun yöneticisi Dr. Tolga Kaskatı, “Proje ile ihtiyaç duyulan önemli kaynakların Türkçeleştirilerek kullanıcıların istifadesine sunulacak dokümanlar haline getirilecek” dedi. Dr. Tolga Kaskatı şöyle devam etti: “Bir yılın sonunda makine direktifleri ve standartları hakkında farkındalığı artırmak için bir eğitim ortamı olarak da kullanılacak, tarafların makinelerle ilgili teknik mevzuat bilgilerini edinecekleri Ulusal Makine Mevzuatı Bilgi Portalı adlı veri tabanını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine kazandırmış olacağız.”